Bănci și Asigurări

Şeful asociaţiei bancherilor: Sistemul bancar românesc nu are de ce să fie afectat. Noi să ne rugăm să nu se strice recolta din agricultură

Şeful asociaţiei bancherilor: Sistemul bancar românesc nu are de ce să fie afectat. Noi să ne rugăm să nu se strice recolta din agricultură

Autor: Sorin Pâslaru

06.08.2011, 19:06 642

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilorafirmă că această nouă fază a crizei mondiale ne găseşte într-osituaţie mult mai favroabilă decât în 2008.

"În mod normal n-ar trebui să se răsfrângă asupra noastră cuun impact semnificativ dacă nu cumva agenţiile de rating vor faceiarăşi judecăţi din birou. Sistemul bancar românesc nu are oexpunere pe titluri americane aşa cum au alte bănci europene.Într-adevăr există în portofoliul Băncii Naţionale o serie detitluri ale Trezoreriei Americane, dar BNR nu le comercializează cisunt ţinute cu scop de investiţii pe o perioadă mai lungă de 3ani.
Graţian Gheţea afirmă ca nu are mare încredere în agenţiile derating. "Vedeţi că Italia contestă foarte puternic ce fac agenţiilede rating. În general ştiu că are o importanţă foarte mare, dar nupoţi avea sută la sută încredere în ceea ce afirmă aceştia, pentrucă uneori cifrele sau datele din statistici nu corespund curealitatea.
Gheţea dă ca exemplu retorgradarea României în 1997, câmd avenit criza asiatică, cu toate că economia românească nu aveaexpunere pe această zonă iar în 1998 a urma criza rusească, cu careRomânia în acel moment avea legături comerciale mult mai slabedecât înainte de 1989, şi totui agenţiile de rating au scăzut notaRomâniei.
Ce impact poate avea această criză asupra sistemulbancar din România?
"Nu vedem un efect asupra sistemului bancar, în momentul defaţă băncile românesşti nu au expunere pe titlurile americanepentru trading".
Poreşedintele CEC mai afirmă că economia americană este preaputernică pentru a fi destabilizată de această scădere a ratinguluişi nimeni nu are interesul să se prăbuşească cea mai mare economiea lumii. "Se vor găsi soluţii ca si acum trei ani, când RezervaFederală a intervenit pentru calmarea pieţelor.
Gheţea afirmă că România trebuie să se preocupe maimult să nu se strice recolta
"Recolta din agricultură o să fie foarte bună anul acesta dacăvremea ne va ajuta. Dacă avem recoltă bună, avem şi exporturi şi semai rezolvă situaţia. Întreprinzătorii isteţi mai atrag fonduri dela Uniunea Europeană, mai fac ferme, abatoare, o canalizare într-ocomună. Aici trebuie să ne concentrăm noi. Au alţii problemeleastea cu ratingul."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO