Bănci și Asigurări

Seful Alico: Asigurarile de viata vor mai creste numai daca vom avea avantaje fiscale

Seful Alico: Asigurarile de viata vor mai creste numai daca vom avea avantaje fiscale
04.03.2010, 00:00 143

Asigurarile de viata, o piata care a scazut cu 13% anul trecut,dupa cresteri de doua cifre in anii anteriori, se vor dezvoltaputernic numai daca guvernul va introduce deductibilitatea fiscalaa primelor platite pentru aceste polite, considera TheodorAlexandrescu, 40 de ani, cel care de cinci ani conduce Alico (fostaAIG Life), al doilea jucator din piata de asigurari de viata.

Companiile de asigurari de viata se pregatesc pentru un lobbyputernic pe langa autoritati pentru schimbarea tratamentului fiscalal asigurarilor de viata, care in prezent sunt scutite deimpozitare la sfarsitul contractului (beneficiul primit deasigurat). In majoritatea tarilor dezvoltate insa este impozitatbeneficiul final al asiguratului, insa primele sunt deductibilefiscal.

"Piata de asigurari de viata va mai creste puternic numai dacavor exista avantaje fiscale. Noi vom cere deductibilitate pentrupolitele incheiate pe cel putin 10 ani, pentru a da o certitudineca economiile sunt pe termen lung. In loc sa chleltuiasca imediat,oamenii ar economisi, iar acesti bani s-ar intoarce in economie subforma de investitii ale companiilor de asigurari", explicaAlexandrescu.

Ce deductibilitati ofera tarile din regiune

Asiguratorii spun ca limita de deductibilitate pentru primeleplatite la politele de asigurare de viata ar trebui sa fie similaracelei din sistemul pensiilor facultative (pilonul III), undecontributiile sunt deductibile in limita a 400 de euro pe an pentru angajat si tot atat pentru angajatoriicare contribuie in numele salariatilor.

In Bulgaria, de exemplu, statul ofera deductibilitate pentru ovaloare a primelor in limita a 10% din venitul anual alasiguratului, in Cehia limita este de circa 400 de euro pe an, iarin Slovacia de 300 de euro.

Asiguratorii au incercat si in ultimii ani sa convingaMinisterul Finantelor ca deductibilitatea este necesara, dar panaacum nimic nu s-a schimbat in tratamentul fiscal al asigurarilor deviata.

"Am esuat pana acum in a convinge autoritatile de ce este binesa avem acest avantaj fiscal deoarece nu am actionat concertat.Acum se incearca ceva mult mai concret, mai structurat, prin UNSAR(asociatia profesionala a companiilor de asigurari - n. red.)",explica seful Alico.

"Prima medie si-a revenit, a urcat la 1.500 delei"

Dupa ce in 2009 subscrierile Alico au scazut, in principal dincauza prabusirii politelor legate de creditare, primul trimestruarata mult mai bine, cu o crestere a vanzarilor si o scadere arascumpararilor de polite, sustine Alexandrescu.

"Prima medie platita de clientii noi a revenit anul acesta lanivelul de 1.500 de lei pe an, dupa ce in prima jumatate a anuluitrecut coborase la 1.250 de lei. Cred ca este un semnal foarte bun.Numarul de rascumparari de anul acesta este cu 20% peste cel din2008, in conditiile in care anul trecut fusese cu 50% peste cel din2008. Acum avem cateva sute de rascumparari pe luna." Directorulgeneral al Alico spune ca numarul de rascumparari este influentatatat de mediul economic, cat si de cresterea portofoliuluicompaniei: cu cat un portofoliu este mai vechi, cu atat crestenumarul persoanelor care vor sa renunte la polite. In 2009companiile de asigurari de viata au platit 100 de milioane de europentru rascumparari totale si partiale.

"2010 va fi un an mai bun, cel putin in ceea ce ne priveste.Cred ca vom avea un minim de crestere economica, pana in 1% (in2009 Produsul Intern Brut a scazut cu 7,1% - n. red.), iar inflatiava fi de circa 4% (in 2009 a fost de 4,74% - n. red., iar tinta BNRpentru 2010 este de 3,5%). In ceea ce priveste somajul, cred ca vatrece de 10%, in principal din cauza disponibilizarilor dinsectorul bugetar."

La sfarsitul lunii ianuarie rata somajului era de 8,1%, ceea ceinseamna 740.000 de persoane fara un loc de munca. Un somaj depeste 10% ar insemna un milion de oameni, iar ipoteza atingeriiacestui prag a fost avansata si de alti oameni de afaceri.

"Cresterea somajului cred ca va afecta si portofoliul nostru,dar intr-un ritm diferit, deoarece majoritatea clientilor nostri auvenituri peste medie si locuri de munca mai sigure." Alexandrescunu a precizat valoarea primelor brute subscrise de companie in2009, dar a spus ca profitul este in crestere, chiar daca afacerileau scazut. In 2008 compania a inregistrat prime brute subscrise de285,8 milioane de lei (77,7 milioane de euro), in crestere cu 30%fata de anul anterior, iar profitul net s-a ridicat la 53,4milioane de lei (14,5 milioane de euro), dublu fata de 2007.

Agentul cu cele mai mari vanzari a castigat cateva sutede mii de lei

Alico are in prezent circa 600 de agenti de vanzare, iar celcare a vandut anul trecut cel mai mare numar de polite a castigatcateva sute de mii de lei din comisioane, spune Alexandrescu.

"Un astfel de consultant ajunge la un comision de 70% din primaplatita de clientul pe care il aduce in primul an, iar apoiprimeste si comisioane de reinnoire."

Comisioanele ridicate platite de asiguratori agentilor in primulan de la semnarea politei sunt unul dintre motivele pentru care oasigurare de viata nu poate fi reziliata in primii ani, deoarececlientul nu primeste nimic, cheltuielile cu acea polita fiindfoarte mari.

Formarea unui agent de vanzari costa 10.000 de euro in primulan, spune seful Alico, suma care este cheltuita pentru trainingurisi deplasari la diferite seminare de vanzari.

Alico a inceput anul acesta un proces de rabranding, renuntandla numele AIG Life. Compania a investit cateva sute de mii dedolari in promovarea noului brand (care este, de fapt, numeleactionarului majoritar: American Life Insurance Company, companiedetinuta de grupul AIG).

Theodor Alexandrescu

  • 40 de ani
  • Conduce Alico Asigurari (fosta AIG Life) din 2005
  • In perioada 1999-2003 a fost director de vanzari al AIG Life,iar din 2003 pana in 2005 director general adjunct
  • Este absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T.Popa
  • A urmat cursurile unui program de Executive MBA la ASE siWashington University

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO