Bănci și Asigurări

Şefa PAID a primit avizul fostei CSA fără să aibă experienţa obligatorie de cel puţin 5 ani în asigurări

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Dumitrache

27.03.2014, 00:07 1106

Nicoleta Radu-Neacşu a primit avizul autorităţii de supraveghere a pieţei asigurărilor pentru a ocupa funcţia de director general al PAID, compania care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, fără să îndeplinească una dintre cerinţele prevăzute de lege, şi anume să aibă experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul asigurărilor pentru a ocupa o poziţie de conducere.

Ea a fost inginer la Combinatul Siderurgic Călăraşi în perioada 25 septembrie 1989 - 22 ianuarie 1990 şi a activat pe aceeaşi poziţie la Întreprinderea Judeţeană de Prestări Servicii şi Producţie Industrială Ialomiţa în perioada 22 ianuarie 1990 - 30 octombrie 1990, potrivit datelor din CV-ul personal, obţinut de agenţia de presă Mediafax.

Neacşu a fost director comercial al Hermes SRL Slobozia în intervalul 1 noiembrie 1990 - 30 aprilie 1993 şi a condus societatea Almir SRL Slobozia în perioada 1 mai 1995 - 18 noiembrie 1996. Ambele firme desfăşurau opera­ţi­uni de import-export. Din ianuarie 1998 şi până în martie 2007, Radu-Neacşu a fost administrator şi asociat unic al Colosseum Imex SRL Amara, o societate care a produs confecţii tip jeans, vândute pe piaţa externă sub marca „Colosseum“. Ulte­rior, ea a fost numită director general al socie­tăţii. Colosseum Imex este în faliment, potrivit datelor Registrului Comerţului.

Înainte să fie numită la conducerea PAID, funcţie pentru care primeşte, potrivit unor surse din piaţa asigurărilor, un salariu net de 5.000 de euro/lună, Radu-Neacşu a fost responsabilă pentru o perioadă de aproximativ şase luni cu activităţile de control intern ale asigurătorului.

Conform legislaţiei, pentru avizarea la conducerea unei companii de asigurare candidatul trebuie să aibă o experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul asigurărilor sau de 7 ani în domeniul financiar-bancar, din care cel puţin 3 ani, respectiv 5 ani, într-o funcţie de conducere în aceste domenii. Neacşu a fost autorizată de fosta Comisie de Supraveghere (CSA) a asigurărilor în aprilie 2013.

„Consiliul CSA a hotărât aprobarea Nico­letei Radu-Neacşu ca persoană semnificativă - director general, la societatea Pool-ul de Asigu­rare Împotriva Dezastrelor Natu­rale (PAID) în unanimitate de voturi“, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea Mediafax de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care a preluat atribuţiile CSA în luna mai a anului trecut. Potrivit ASF, Neacşu a fost intervievată de o comisie de evaluare întrunită pe 3 aprilie 2013, formată din 5 persoane, printre care s-a aflat şi un membru al Consiliului CSA. La acea vre­me, consiliul CSA era condus de Da­niel Geor­ge Tudor, alături de vicepreşedinţii Tudor Baltă şi Gheorghe Cornel Coca-Con­stan­tinescu, precum şi membrii Dan Constan­ti­nescu, Danie­la Popa, Doru Claudian Frunzu­lică şi Albin Biro.

„Comisia de evaluare a formulat, în urma interviului, propunerea de aprobare a Nicoletei Radu-Neacşu ca persoană semnificativă - director general al PAID. În faţa comisiei de evaluare, Nicoleta Radu-Neacşu, pe lângă aspectele profesionale care vizează desfăşurarea activi­tăţii şi cunoşterea legislaţiei în domeniul asigurărilor, a prezentat şi un plan de management detaliat în cadrul interviului susţinut“, se arată în răspunsul ASF.

ASF precizează că Neacşu a fost singura persoană nominalizată de PAID pentru a fi avizată în poziţia de director general, după eliberare postului în urma renunţării de către Aurelia Cristea la această poziţie. Aurelia Cris­tea a obţinut un mandat de deputat în urma alegerilor de la sfârşitul anului 2012.

Autoritatea mai spune că pentru luarea unei poziţii oficiale privind lipsa experienţei la data avizării în funcţie a directorului PAID România ar fi necesară reanalizarea întregului dosar de avizare, întrucât procesul de avizare a Nicoletei Radu-Neacşu (foto) s-a derulat în perioada de funcţionare a CSA.

„În opinia noastră, ASF nu poate anula decizii ale CSA. Desigur, aceasta este o problemă legată de teoria dreptului şi ca atare admitem posibilitatea să existe şi opinii contrare. Dacă vă referiţi în particular la autorizarea actualului director general al PAID România, această autorizare poate să fie retrasă în orice moment, în condiţiile legii, ca de altfel oricărei alte persoane autorizate ca persoană semnificativă în domeniul financiar nonbancar“, se menţionează în răspunsul instituţiei. ASF mai spune că nu de­ţi­ne informaţii cu privire la modul în care Consi­liul CSA a aprobat numirea Nicoletei Radu-Neacşu şi cu atât mai puţin cu privire la motivele pentru care votul ar fi fost în unanimitate.

Contactat de Mediafax, Biroul de presă al PAID România nu a dorit să transmită un punct de vedere privind numirea Nicoletei Radu-Neacşu la conducerea PAID.

CSA şi-a încetat activitatea la finele lunii aprilie 2013, atribuţiile fostei instituţii fiind preluate de Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară, alături de cele ale instituţiilor care reglementau sectorul pensiilor private (CSSPP) şi piaţa de capital (CNVM).

Potrivit datelor din CV, Radu-Neacşu a absolvit cursurile Institutului Politehnic Bucureşti în anul 1989, profilul mecanic, specializarea mecanică fină. În 2007, directorul general al PAID a obţinut o diplomă de master la disciplina „Spaţiul public european“, după ce a urmat cursurile Facultăţii de administraţie publică din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Admi­nistrative Bucureşti. Nicoleta Radu-Neacşu este căsătorită cu Marian Neacşu, liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor şi prim-vicepre­şedinte al PSD Ialomiţa.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 şi este controlată de Astra, Groupama şi Gothaer România, fiecare cu 15%, Generali România - 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Cert­asig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România şi UNIQA România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010. În 2013, portofoliul PAID a crescut cu 120%, la peste 727.000 de contracte, după ce societatea a încheiat în a doua parte a anului trecut parteneriate de distribuţie cu 20 de asi­gurători.  Anul trecut, societatea a subscris prime de 60 milioane de lei, în creştere cu 149% faţă de anul precedent, potrivit datelor ASF.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO