Bănci și Asigurări

Şedinţa BCE din 10 martie: aşteptările sunt în creştere privind relaxarea politicii monetare; euro se depreciază

Şedinţa BCE din 10 martie: aşteptările sunt în...

Autor: Liviu Popescu

07.03.2016, 13:32 837

Banca Centrală Europeană (BCE) va avea pe 10 martie şedinţa în care va discuta despre programul de relaxare monetară din spaţiul european, iar majoritatea analiştilor se aşteaptă la măsuri de relaxare a politicii monetare. Prin urmare, aşteptările în creştere au dus la deprecierea monedei europene în faţa celorlalte valute.

„Aşteptările în creştere privind relaxarea politicii monetare de către BCE au dus la deprecierea monedei unice faţă de celelalte valute majore. Euro se tranzacţionează în prezent la nivelul de 1,0955 dolari pentru un euro şi pare a rămâne sub presiune descrescătoare”, scriu analiştii de la Piraeus Bank într-o notă de studiu.

BCE a menţinut dobânda de politică monetară în zona euro la minimul istoric de 0,05% în şedinţa din luna ianuarie, nivel la care staţionează din toamna anului 2014. Totodată, „gardianul” zonei euro a decis să menţină dobânda de facilitate de creditare marginală la 0,30% şi dobânda la depozite la minus 0,30%.

„ING anticipează o reducere mai puternică a ratei facilităţii de depozit, de 20 de puncte de bază faţă de cele 12 puncte de baza, cât sunt incluse în preţ de către piaţă”, scriu analiştii de la ING Bank într-o notă de studiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO