Bănci și Asigurări

Se îngroaşă gluma: Banca Naţională a Poloniei a majorat miercuri dobânda de referinţă la 1,75%, în încercarea de a ţine sub control inflaţia care a explodat în noiembrie la 7,7%

Se îngroaşă gluma: Banca Naţională a Poloniei a...
08.12.2021, 22:53 1710

Banca centrală a Poloniei a majorat miercuri dobânda de referinţă de la 1,25% la 1,75%, în încercarea de a controla inflaţia, care a crescut în noiembrie la 7,7%, un nivel fără precedent în ultimii 20 de ani.

Autorităţile de la Varşovia au anunţat un plan antiinflaţie, pentru a nu scăpa lucrurile de sub control.

Analiştii se aşteaptă ca banca centrală a Poloniei să majoreze în continuare dobânzile astfel încât anul viitor să se ajungă la 3%.

Şi Ungaria şi Cehia au amjorat dobânzile mult mai agresiv decât se aşteptau analiştii.

În România BNR a majorat dobânda de referinţă numai o singură dată, în noiembrie, de la 1,5% la 1,75%, în condiţiile în care analiştii se aşteptau la o creştere până la 2%.

România are cea mai mare dobândă real negativă, ca diferenţă între inflaţie şi rata dobânzii centrale, dintre toate ţările din regiune.

La o inflaţie de 8%, BNR are o dobândă de 1,75%.

Inflaţia a revenit în atenţie odată cu ieşirea economiilor din lockdown-ul adus de Covid. Numai că această revenire a inflaţie a dat peste cap băncile centrale, care nu se aşteptau la acest lucru.

În Statele Unite, care a ajuns la o inflaţie de 6,2%, dobânda băncii centrale este de 0,15%.

În Germania, la o dobândă de minus 0,5%, inflaţia a ajuns la 6,3%, adică la un nivel fără precedent în ultimii 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO