Bănci și Asigurări

Se clatină domnia regelui dolar? Cota dolarului din rezervele valutare, de 62% în T2/2019, a fost cu 0,76% mai mică faţă de perioada similară din 2018

Se clatină domnia regelui dolar? Cota dolarului din...

Autor: Catalina Apostoiu

17.10.2019, 20:20 836

Regele dolar tronează de multă vreme asupra pieţelor la nivel mondial, însă fisuri încep să apară în tot acest sistem, deşi băncile centrale nu se aşteaptă ca domnia monedei americane să se sfârşească mai devreme de un sfert de secol de acum încolo.

Rolul dominant al dolarului pe pieţele de fonduri şi comerţ internaţional este formidabil şi nu va slăbi probabil foarte curând. Administratorii rezervelor valutare ale băncilor centrale la nivel mondial se aşteaptă ca dolarul să rămână dominant pentru încă cel puţin un sfert de secol. Aproximativ 66% dintre aceştia cred că dolarul american va rămâne moneda principală de constituire a rezervelor valutare în următorii 25 de ani, relevă un sondaj realizat de UBS Asset Management în rândul a 30 de bănci centrale, potrivit Bloomberg. Moneda americană reprezintă aproximativ 62% din rezervele valutare de 1.700 miliarde de dolari, potrivit Fondului Monetar Internaţional.

Şi totuşi, ultimele date ale FMI privitoare la rezervele băncilor centrale indică o reorientare subtilă dincolo de dolar despre care analiştii spun că ar putea semnala o reevaluare a riscului politic inclus în activele americane, scrie Financial Times. „Politicul se face simţit în moduri care au potenţialul de a ataca dominaţia dolarului“, arată Alan Ruskin, strateg în cadrul Deutsche Bank. Cota dolarului din rezervele valutare, de 62% în T2 acest an, a fost cu 0,76% mai mică faţă de perioada similară a anului trecut. Rezervele în euro reprezintă 20%. Deşi scăderea este redusă, aparenta soliditate a dolarului este înşelătoare.

După cum arată Ruskin, dolarul a fost în trimestrul respectiv moneda cu cel mai ridicat randament din lumea dezvoltată. Teoretic, asta ar fi trebuit să atragă investiţii la un pas mult mai alert decât în cazul altor monede.

Dar managerii rezervelor băncilor centrale au acumulat cu 3,5% mai mulţi dolari faţă de anul trecut, cu mult sub procentul de 17% pentru yuan şi chiar 8% pentru lira sterlină.

Cota în scădere a dolarului din cadrul rezervelor reprezintă un „vot oficial împotriva «excepţionalismului» SUA“, arată Ruskin. În opinia sa, datele ar trebui să-i facă pe strategii americani să se gândească de două ori înainte de a analiza legi care să taxeze achiziţiile străine de active amercane, noi sancţiuni bazate pe utilizarea internaţională a dolarului şi planuri de restricţionare a accesului la pieţele americane de capital. Toate acestea sunt acţiuni care ar putea slăbi influenţa dolarului.

Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, avertiza că din cauza dominaţiei dolarului, evenimentele economice din SUA reprezintă principalul driver al politicii monetare din restul lumii. Pe termen lung, băncile centrale ar trebui să treacă la un sistem economic „multipolar“, potrivit lui Carney.

Băncile centrale sunt însă în faţa unei alegeri dificile. Nici euro, şi nici yuanul nu dispun de lichiditatea oferită de dolar. În acest context, unii manageri de rezerve s-au orientat către aur.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO