Bănci și Asigurări

Se cauta flexibilitate: aproape jumatate din banii clientilor sunt in conturi de economii

Se cauta flexibilitate: aproape jumatate din banii clientilor sunt in conturi de economii
19.11.2008, 20:10 26

In septembrie, economiile populatiei totalizau aproape 83 de miliarde de lei (22,2 miliarde de euro), din care 47% sunt reprezentate de disponibilitati la vedere, potrivit datelor BNR.
Practic, economiile populatiei au urcat cu 23 de miliarde de lei in ultimele douasprezece luni, din care 71% reprezinta sume incadrate in categoria disponibilitati la vedere.
In aceasta categorie sunt incluse atat sumele din conturile curente, cat si cele din conturile de economii.
Bancherii au inceput sa introduca in oferta de retail conturi de economii de mai multi ani, iar in prezent majoritatea jucatorilor din sistem au astfel de produse. Conturile de economii sunt structural similare cu un cont curent, dar bancile ofera dobanzi apropiate de cele la depozitele la termen, daca este pastrata o anumita suma in sold.
Pe langa flexibilitatea mai mare comparativ cu un depozit clasic la termen, conturile de economii aduc de asemenea si avantajul neimpozitarii dobanzii.
Astfel, bancherii au ales sa marseze pe astfel de produse, in conditiile in care populatia are in mod traditional preferinta pentru economiile pe termen scurt. Majoritatea depozitelor la termen au scadente cuprinse intre una si sase luni, putin clienti fiind dispusi sa isi imobilizeze fondurile pe perioade lungi, de un an.
Atractivitatea conturilor de economii este reflectata de evolutiile sumelor economisite atat in lei, cat si in valuta.
In timp ce totalul sumelor plasate de populatie la banci a urcat cu 39% intre septembrie anul trecut si septembrie curent, conturile de economii in lei au urcat cu 66%. Astfel, soldul era in septembrie de 23,9 miliarde de lei (6,4 miliarde de euro), fiind apropiat de cel al depozitelor la termen in lei - 25,68 de miliarde de lei.
La valuta, conturile de economii au avut o dinamica chiar mai alerta, inregistrand o crestere cu 87%, in conditiile in care au plecat de la o baza mai redusa. Soldul sumelor tinute in conturi de economii in valuta a ajuns la echivalentul a 15,2 miliarde de lei (4 miliarde de euro).
Clientii din Bucuresti au cele mai mari plasamente in conturi de economii, atat in lei, cat si in valuta. Peste 39% din totalul sumelor depuse in conturi de economii in lei sunt concentrate in Bucuresti. Gradul de concentrare este chiar mai mare decat in cazul depozitelor in lei, unde Bucurestiul acumuleaza 29% din depuneri.
Economisirea in valuta este chiar mai polarizata, clientii din Bucuresti avand 54% din sumelele depuse in conturi de economii la nivel national. Din nou, ponderea este usor mai mare decat in cazul depozitelor la termen, unde concentreaza 50% din total.
Inclusiv guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat recent ca exista o distorsiune statistica privind structura economiilor populatiei, o mare parte din sume fiind incluse in categoria disponibilitatilor la vedere, care sunt presupuse a fi mai volatile, desi plasamentele au un grad similar de stabilitate cu cel al depozitelor.
Din punct de vedere prudential, utilizarea sumelor atrase prin conturi de economii, care cel putin teoretic ar putea fi retrase brusc, pentru acordarea de finantari pe perioade lungi, este riscanta. Chiar BNR nota in vara existenta unor dezechilibre pe scadente in bilanturile bancilor.
Comportamentul bancilor indica de asemenea un interes ridicat pentru conturile de economii. In aceasta perioada, in care concurenta s-a mutat dinspre creditare spre produsele de economisire pe fondul cresterii dificultatii in accesarea de finantari din strainatate, bancile utilizeaza conturile de economii ca motoare de crestere. Banci precum Alpha Bank ofera dobanzi de peste 12% pe an, nivel ridicat chiar si pentru un depozit la termen. Si ING, care a utilizat un astfel de cont de economii ca produs-central al ofertei pe zona de retail, plateste in prezent o dobanda de 10% pe an pentru sumele aflate in sold, dar are si o oferta in cadrul careia remunereaza o dobanda de 12% pe an pentru sumele suplimentar depuse pana la sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO