Bănci și Asigurări

Noi schimbări la programul Prima casă, care va deveni Noua casă şi va avea plafoane de garanţii majorate. Câţi bani s-au folosit în 2020 pentru credite Prima casă şi de ce vrea guvernul să schimbe programul?

Ministru finanţelor Florin Cîţu vrea modificarea programului Prima casă pentru a stimula vânzarea locuinţelor noi

Ministru finanţelor Florin Cîţu vrea modificarea programului Prima casă pentru a stimula vânzarea locuinţelor noi

Autor: Claudia Medrega

18.07.2020, 10:54 7504

♦ Succesiunea de modificări ale programului Prima casă şi tergiversarea normelor de aplicare au făcut ca din plafonul de garantare acordat băncilor pentru 2020, de circa 2 mld. lei, să se consume doar 417 mil. lei (în jur de 20% din plafonul pentru tot anul) ♦ Creditele ipotecare Prima casă, care presupun un avans de doar 5%, au pierdut teren în ultimul an, ajungând să reprezinte mai puţin de 30% din ipotecarele noi.

Programul Prima casă lansat în 2009, redenumit O fa­mi­lie, o casă într-un proiect apro­bat în primăvară, de­vi­ne acum Noua Casă, şi vine cu noi modificări determinate şi de implicaţiile pandemiei de coronavirus, la doar câteva luni după ce proiectul de modificare iniţial fusese promulgat de preşedinte.

Prin noua formulă propusă de Mi­nis­terul Finanţelor, programul „Prima casă“ vrea să vină în sprijinul celor care doresc să achiziţioneze în perioada următoare o locuinţă nouă, după cum a spus Ionel Dancă, şeful cancelarului prim-ministrului în briefingul de după şedinţa de guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO