Bănci și Asigurări

Schimbare din temelii a conducerii ASF, care supraveghează pieţele financiare de 20 de miliarde de euro. Leonardo Badea, preşedintele ASF în vechiul Consiliu, a primit un mandat de cinci ani, în timp ce prim-vicepreşedintele şi toţi foştii vicepreşedinţi au fost schimbaţi

Schimbare din temelii a conducerii ASF, care...

Autor: Anelis Baciu

14.11.2018, 00:08 3789

Conducerea Autorităţii de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) s-a schim­bat din temelii, în con­diţiile în care parlamentarii din comisiile de buget şi economice au acordat un vot de încredere doar pentru trei din cei nouă membri ai vechiului Consiliu, al că­rui mandat a expirat pe 5 noiembrie.

Şef peste pieţe cu o valoare cumulată de 20 mi­liar­de de euro – piaţa asigurărilor, de capital şi a pen­siilor private – a rămas Leonardo Badea, cel care a condus ASF pentru aproxi­ma­tiv un an, mai exact pe perioada rămasă vacantă din man­datul lui Mişu Negriţoiu.

Leonardo Badea, care a avut sprijinul li­de­rului PSD Liviu Dragnea, a primit 39 de voturi pentru, 21 îm­po­trivă şi o abţinere.

Principalul său adversar a fost vicepre­mie­rul Viorel Ştefan. Acesta a pri­mit doar un vot pentru, care cel mai pro­babil a fost al său în con­diţiile în care el este membru în Comisia de bu­get-finanţe, şi 60 de abţineri. Liviu Dragnea anun­ţase săptămâna trecută referitor la alege­rile de la ASF că linia pe care va merge PSD este cea cu Leonardo Badea pre­şedinte. Pe de altă parte, Viorel Ştefan se încăpăţânase să mergă înainte cu „proiectul său de la ASF“ şi a declarat public acest lucru.

În timp ce Viorel Ştefan a prezentat un plan mai amplu pentru ASF în cadrul audie­ri­lor, Leonardo Badea a punctat că are un pro­iect de management bazat pe viziune, iar întă­ri­rea pieţelor concomitent cu protecţia consu­ma­torilor sunt elemente centrale ale pro­iectului său.

„Am intrat în conducere la ASF într-un moment delicat în piaţa asigurărilor. Am făcut o lege bună pe RCA, am dat şi norme care au condus la un echilibru în piaţă. La ASF urmă­rim întărirea pieţelor pe care le supraveghem con­comitent cu protecţia consumatorilor, un alt obiec­tiv principal al nostru“, a spus Badea la audieri. Legea RCA despre care a vorbit Leonardo Badea este însă contestată de Co­misia Europeană, care afirmă că aceasta încal­că directivele europene în materie de concurenţă.

Parlamentarii din opoziţie au contestat faptul că Leonardo Badea îndeplinşte criteriile legale privind experienţa pentru funcţia de preşedinte al ASF. El însă a argumentat că din 2009 este cercetător în cadrul Universităţii Valahia din Târgovişte, fapt care confirmă fap­tul că are vechimea necesară pentru un ast­fel de rol şi că cei care îndeplinesc criteriile pri­vind experienţa învaţă după cărţile sale. Func­ţia de preşedinte al ASF câştigată de Badea este re­mu­nerată cu circa 14.000 de euro pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO