Bănci și Asigurări

Scepticism şi nesiguranţă după semnarea pactului comercial iniţial dintre SUA şi China

Scepticism şi nesiguranţă după semnarea pactului...

Autor: Catalina Apostoiu

17.01.2020, 00:00 274

China s-a angajat să cumpere materii prime americane de 95 mld. $ ca parte a acordului, însă piaţa nu este atât de sigură.

Acordul parţial semnat miercuri de SUA şi China a generat un anumit sentiment de uşurare pe pieţe, dar nesiguranţa persistă, potrivit experţilor, scrie CNBC.

„Există un oarecare sentiment de uşurare că acordul a fost semnat, dar şi un optimism moderat cu privire la ce se va întâmpla în continuare“, arată Gregory Gilligan, preşedinte al Camerei Americane de Comerţ din China.

Acordul se axează pe achiziţii sporite din partea chinezilor de produse americane, incluzând în acelaşi timp noi restricţii în domenii ca transferurile de tehnologie şi devalorizarea monetară.

Ca parte a acordului, China s-a angajat să achiziţioneze bunuri americane de 200 mld. dolari în următorii doi ani.

„Se aştepta ca un acord să fie încheiat, însă există în continuare un grad ridicat de nesiguranţă“, potrivit lui Tim Seymour, director de investiţii la Seymour Asset Management. Acesta arată că acordul este unul „în care China a obţinut în mare parte ceea ce a vrut. Cred că a fost un acord de importanţă politică pentru SUA“.

Pieţele bursiere au urcat la maxime record după semnarea acordului, pentru a stagna ulterior pe fondul temerilor că acesta nu va detensiona relaţiile dintre cele două ţări pentru multă vreme, numeroase aspecte rămânând nerezolvate, potrivit Reuters. Deşi acordul ar putea fi unul benefic pentru fermierii, producătorii auto şi producătorii de echipamente grele din SUA, unii analişti pun sub semnul întrebării capacitatea Chinei de a înlocui importuri de la alţi parteneri cu importuri mai mari din SUA.

China s-a angajat să cumpere materii prime americane de 95 mld $ ca parte a acordului, însă piaţa nu este atât de sigură, scrie Bloomberg. Preţurile au scăzut pentru majoritatea materiilor prime parte a acordului. Traderii spun că este nevoie de dovezi privind o creştere a livrărilor pentru ca piaţa să crească.

„Semnarea acordului a fost partea uşoară. Încă nu am auzit un argument solid cu privire la modul în care China va executa acest acord“, arată Ken Morrison, trader independent din St. Louis.

În acelaşi timp, acordul pe care preşedintele Trump l-a salutat drept o victorie majoră nu rezolvă problema practicilor Chinei care au stat la baza declanşării războiului comercial, potrivit Politico.

Criticii avertizează că textul de 86 de pagini nu acoperă temerile americane privitoare la politica industrială a Chinei, inclusiv problema subvenţiilor guvernamentale de ordinul miliardelor de dolari pe care Beijingul le acordă companiilor de stat.

„Este o gaură uriaşă în acordul parţial“, arată Chad Bown, de la Peterson Institute for International Economics.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO