Bănci și Asigurări

Scandalul Khashoggi aruncă marile bănci ale lumii într-o lumină proastă

Scandalul Khashoggi aruncă marile bănci ale lumii...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.10.2018, 00:00 1328

Bancherii au primit peste un miliard de dolari în comisioane din afaceri cu Arabia Saudită în ultimul deceniu, scrie Financial Times. 

În ultimii trei ani, au existat puţine oportunităţi mai mari în lumea finanţelor decât şansa de a lucra pentru Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, şi pentru fondul suveran de investiţii de 300 mld. dolari al regatului.

Saudiţii au plătit 45 mld. dolari pentru ca SoftBank să poată crea cel mai mare fond de investiţii în tehnologie din lume şi să încingă spiritele cu promisiunea, încă neîmplinită, a celei mai mari listări - o IPO de 100 mld. dolari pentru Saudi Aramco. Chiar luna trecută mai multe bănci internaţionale au făcut echipă pentru a oferi credite de 11 mld. dolari Fondului de Investiţii Publice al Arabiei Saudite cu condiţii rezervate în mod normal pentru un guvern doar pentru a se poziţiona mai bine pentru viitoare oportunităţi. Acum, dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi a transformat cursa pentru trofee într-un exerciţiu de management al crizei pentru unii dintre cei mai influenţi finanţatori. 

Printre ei se numără executivii care au avut cel mai mare succes în a-l curta de prinţul Mohammed: Jamie Dimon, directorul executiv al JPMorgan Chase, Larry Fink de la BlackRock şi Stephen Schwarzman de la Blackstone. Cei trei s-au alăturat exodului giganţilor corporatişti şi sponsorilor care s-au retras din cel mai mare summit de afaceri al Riadului, care ar fi trebuit să prezinte faţa modernă a regatului. Fink a fost contactat frecvent de Yasir al-Rumayyan, unul din principalii locotenenţi ai prinţului moştenitor.

Bancherii de la JPMorgan au fost printre primii abordaţi în legătură cu IPO-ul Aramco şi au roluri principale în aranjarea listării companiei. Dimon l-a vizitat sau a discutat cu Mohammed ori de câte ori a fost posibil. Alte bănci importante în listare sunt Morgan Stanley şi HSBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO