Bănci și Asigurări

Scaderea dobanzilor la creditele in lei mai are de asteptat

12.01.2005, 00:00 13

Dobanzile la creditele in lei pentru persoanele fizice au inghetat in noiembrie la 27,2% pe an, dupa o scadere de 1,4 puncte procentuale in octombrie, indica statisticile Bancii Nationale. Dobanzile la depozite au inregistrat o scadere de 0,1 puncte procentuale, pana la 13,8% pe an, dupa o stationare in octombrie.
Comparativ cu inceputul anului dobanda la creditele in lei marcheaza astfel o scadere de 0,7 puncte procentuale, dupa ce au atins un maxim 30,6% pe an in luna martie.
Cea mai semnificativa scadere a avut loc creditele cu termene de rambursare cuprinse intre una sI trei luni, care s-au ieftinit cu 3,3 puncte procentuale comparativ cu inceputul anului trecut. La termenul de un an, dobanda a scazut comparativ cu luna ianuarie cu 2,8 puncte procentuale. Prin contrast, dobanzile la creditele cu scadente mai mari de cinci ani au inregistrat o crestere in acest interval de 0,9 puncte procentuale, pana la 22,8% pe an. Nivelul este insa mult mai redus fata de maximul inregistrat in luna octombrie, de 26,8% pe an.
Evolutia a avut loc in conditiile in care majoritatea bancilor au operat cel putin o ajustare a dobanzilor la creditele acordate, cele mai ample reduceri mergand pana la patru puncte procentuale, pentru imprumuturile de consum.
Dobanda la depozitele la termen noi constituite in lei se siteuaza astfel la sfarsitul lunii noiembrie la nivelul de la inceputul anului 2004. La scadentele cuprinse intre trei sI sase luni dobanzile marcheaza o scadere de 0,6 puncte procentuale, aceasta fiind de altfel sI cea mai ampla. Pentru depozitele constituite pe termene mai mari de un an, bancile remunerau in noiembrei o dobanda medie de 17,1% pe an, in crestere cu 1,5 puncte procentuale comparativ cu luna precedenta. Fata de ianuarie 2004, dobanda la aceste instrumente marcheaza o crestere de 2,2 puncte procentuale.
Banca Nationala a redus pe parcursul anului trecut dobanda de interventie (cea la care atrage depozite de pe piata monetara) cu 4,25 puncte procentuale, pana la 17% pe an. Numai pe parcursul lunii noiembrie BNR a operat doua modificari ale dobanzii de interventie, in urma carora aceasta a coborat cu un punct procentual. Ministerul Finantelor a impus de asemenea un ritm accentuat de scadere a dobanzilor. Alinierea dobanzilor la depozitele in lei cu evolutia inflatiei, care a coborat anul trecut la 9,3% este necesara in perspectiva liberalizarii contului de capital, care va avea loc in luna aprilie. Un diferential mare intre dobanzile la depozitele in lei sI cele in valuta ar putea atrage la acel moment capitaluri masive.
Bancherii avertizeaza insa ca scaderea sensibila a dobanzilor platite pot descuraja economisirea, in contextul mentinerii unui apetit ridicat pentu creditare. Bancile au aplicat in cazul dobanzilor la depozite politica pasilor mici, operand mai multe micsorari ale acestora, insa cu valori reduse.
Creditele in euro destinate populatiei s-au scumpit in noiembrie cu 0,2 puncte procentuale, pana la 10,2% pe an. Comparativ cu ianuarie 2004, creidtarea in euro era mai scumpa in noiembrie cu 0,5 puncte procentuale. Scumpirea modica a acestor credite a fost insa compensata de aprecierea in termeni nominali a leului, iar diferenta de dobanzi ramane astfel prea ridicata de ridicata pentru a inncuraja imprumutarea in moneda nationala.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO