Bănci și Asigurări

Scadere certa: scadente mai lungi, dobanzi mai mici la depozite in lei

01.10.2004, 00:00 28

Bancile comerciale cred din ce in ce mai mult in mentinerea in timp a unei tendinte de scadere a dobanzilor la lei. Primul indiciu a fost acceptarea cumpararii de obligatiuni emise de Ministerul Finantelor la dobanzi vizibil reduse: 12,89% la scadenta de trei ani, 13,95% la doi ani, 15,63% la un an.
Al doilea este reasezarea dobanzilor platite de banci pentru depozitele constituite de clienti in moneda nationala: dobanzi mai mici, pe masura ce scadenta este mai indepartata. Marii jucatori pastreaza inca o ierarhie a nivelurilor de dobanda menita sa incurajeze depunerea economiilor pe termene cat mai lungi pentru stabilizarea surselor de finantare, insa multe banci straine semnalizeaza clar asteptari de scadere in continuare a dobanzilor.
Asfel, HVB Bank plateste o dobanda de 13,5% la o luna, pentru ca la scadenta de 12 luni rata sa coboare la 12,75% pe an; ABN Amro - 13,5% la o luna, 11,5% la un an, UniCredit - 17,25% la 3 luni,16,5% la un an; Alpha Bank - 16% la 6 luni, 15,5% la un an.
Recent, si Banca Romaneasca, membra a grupului elen National Bank of Greece, a operat micsorari ale dobanzilor platite la depozitele constituite in lei, modificarile variind intre 0,75 si 1,65 puncte procentuale. Banca ofera cea mai ridicata dobanda la depozitele cu scadenta la sase luni - 15,25% pe an, in timp ce depunerile cu scadente la noua luni si un an sunt remunerate cu 15% pe an.



Valul doi de reducere a dobanzilor la credite
Luna septembrie s-a incheiat fara ca banca centrala sa opereze vreo reducere a dobanzii de interventie, dupa trei luni consecutive in care aceasta a scazut de patru ori, ajungand la 18,75%. Dobanda la ultima emisiune de certificate de depozit emise de BNR a fost apropiata, de 18,56% pe an.
Intarzierea celui de-al cincilea pas de diminuare a dobanzii de interventie poate sugera inclusiv o inflatie mai ridicata decat se astepta BNR pe luna septembrie.
Cu toate acestea, curentul de scadere a dobanzilor la creditele in lei se extinde pe piata.  Banca Romaneasca a redus dobanda de baza la creditele in lei acordate numai clientilor persoane juridice cu 2,5 puncte procentuale, pana la 23% pe an.
Banca Romaneasca a fost a cincea banca din sistem care a operat ajustari ale dobanzilor la credite, dupa ce Banca Comerciala Romana a dat startul acestui trend de toamna. Ultima miscare a fost facuta de Alpha Bnak, care a modificat de asemenea dobanda de baza numai la creditele in lei destinate clientilor companii.
CEC reduce de astazi cu un punct procentual dobanda perceputa la creditele in lei pentru nevoi personale, pana la 24%.
La imprumuturile pentru achizitionarea de locuinte si cele pentru autoturisme, dobanda ramane neschimbata:  21%, respectiv 23% pe an.
In cazul clientilor companii, dobanda practicata la liniile de credit va fi redusa cu trei puncte procentuale, pana la 25%, in timp ce firmele mici si mijlocii vor putea contracta imprumuturi cu dobanzi care pot ajunge la 20%, in functie de sursa de finantare.
Creditele acordate in cadrul programului Sapard (inclusiv cele care vor finanta administratia publica locala) vor beneficia de o diminuare dobanzii de la 25% la 20%.
Modificarile de dobanzi survin dupa diminuarea cu 2,5 puncte procentuale (cumulat) a dobanzii de interventie a Bancii Nationale si in contextul in care autoritatile monetare si fiscale insista cu mesaje privind apararea tintei de inflatie de circa 9% decembrie la decembrie.
Tendinta de reducere a dobanzilor este sustinuta si de Ministerul Finantelor, care a reusit sa plaseze titluri de stat la dobanzi din ce in ce mai mici. Aceasta in contextul in care Finantele tind sa renunte la titlurile cu scadente mai mici de un an, in favoarea celor cu scadente mai lungi.
Diminuarea foarte lenta a diferentialului de dobanda intre creditele in lei si cele in valuta agraveaza insa problema majorarii rapide a creditarii in euro si dolari, incurajate in plus de stabilitatea cursului de schimb. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO