Bănci și Asigurări

Scădere a activelor fondurilor de pensii Pilon II în octombrie: 87 mld. lei, minus 131 mil. lei într-o lună. Scumpirile în lanţ au pus presiune pe dobânzi şi implicit pe randamentele bond-urilor

Scădere a activelor fondurilor de pensii Pilon II în...

Autor: Liviu Popescu

17.11.2021, 12:24 1046

Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii Pilon II, la care contribuie cu o parte din venitul brut lunar câteva milioane de români şi care pe fondul procesului de acumulare de acţiuni din ultima perioadă au ajuns cei mai mari investitori ai bursei de la Bucureşti, au avut în octombrie 2021 prima scădere lunară a activelor din februarie 2021 încoace.

Astfel, potrivit celor mai recente date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), fondurile de pensii private Pilon II au încheiat luna octombrie cu active de 86,9 miliarde de lei, în scădere cu 131 mil. lei faţă de luna precedentă, adică minus 0,2%. 

Chiar dacă scăderea este una minoră, este prima din februarie 2021 încoace şi cea care pune capăt unei serii consecutive de creşteri care au adus maxime istorice pentru activele fondurilor de pensii Pilon II. La septembrie 2021 de exemplu fondurile de pensii private Pilon II aveau active istorice de 87 mld. lei.

“Randamentele investiţiilor fondurilor de pensii private obligatorii, Pilon II, sunt puternic influenţate de evoluţia randamentelor titlurilor de stat. Peste 60% din investiţiile fondurilor Pilon II sunt în obligaţiuni suverane iar creşterea randamentelor cerute de către investitori pentru aceste obligaţiuni a dus la scăderea valorii titlurilor din portofoliul celor 7 fonduri. Sunt diferenţe între ajustările valorii activului net în funcţie de durata medie a fiecărui fond şi de politica investiţională a administratorilor de fonduri, dar impactul este într-o mare măsură generalizat şi este negativ”, spune Andreea Nica, CFA, Membră a Consiliului Director CFA România.

Cu alte cuvinte, în pofida unor viramente mai mari, respectiv 841 mil. lei în octombrie faţă de 791 mil. lei în septembrie, activele fondurilor de pensii private au înregistrat o scădere determinată în principal de creşterea peste aşteptări a ratei inflaţiei care a pus presiune pe majorarea ratelor de dobândă şi implicit pe randamentele titlurilor de stat. 

Iar creşterea dobânzilor la titlurile de stat din portofoliile fondurilor achiziţionate în trecut la dobânzi mai mici valorează mai puţin acum. Dobânzile nu au crescut pe măsura inflaţiei, dar s-a simtit destul de mult la activele cu venit fix. Fondurile de pensii ţin obligaţiunile până la maturitate.

La octombrie 2021, investiţiile celor şapte fonduri de pensii private Pilon II în obligaţiuni de stat erau de 52,7 miliarde de lei, adică 60,6% din total. La septembrie fondurile aveau 53,3 mld. lei, adică 61,2%. Şi în depozite pot fi observate active mai mici, respectiv 1,8 mld. lei faţă de 2,2 mld. lei în luna precedentă.

Pe de altă parte, bursa de la Bucureşti, acolo unde fondurile de pensii au cea mai mare parte a investiţiilor, s-a apreciat cu doar 0,3% în octombrie. Investiţiile în acţiuni ale P2 la octombrie au fost de 21,83 mld. lei (25,1%) faţă de 21,68 mld. lei la septembrie (24,9%).


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO