Bănci și Asigurări

Scad investiţiile în acţiuni ale fondurilor de pensii

17.06.2010, 23:38 28

Investiţiile în acţiuni ale fondurilor de pensii privateobligatorii (pilonul II) continuă să scadă pentru a doua lunăconsecutiv, după ce timp de un an au urcat constant, arată dateleComisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private(CSSPP).

Fondurile de pensii şi-au redus uşor expunerea pe acţiuni înluna mai până la 9,75%, de la 10,53% în luna anterioară. Scăderea aînceput în martie, când acţiunile reprezentau 11,55% dinportofoliul fondurilor de pensii obligatorii.

"Este vorba de scăderile date în primul rând de preţulacţiunilor, mă îndoiesc că vreun fond şi-a redus expunerea peacţiuni. Dimpotrivă, probabil că unii au profitat de preţurile înscădere şi au mai cumpărat", explică Radu Crăciun, directorul deinvestiţii al Eureko Pensii.

În acelaşi timp, fondurile au continuat să îşi creascăplasamentele în titluri de stat: dacă în aprilie acesteareprezentau 66,28% din totalul investiţiilor, luna trecută pondereaa urcat la 67,2%.

Din investiţiile totale de 3,24 miliarde de lei realizate înluna mai, 2,17 mld. lei au mers în titluri de stat, 493,8 mil. leiîn obligaţiuni corporative, 315,7 mil. lei în acţiuni, iar restulîn alte tipuri de instrumente financiare.

"Perspectivele pieţei de capital sunt foarte proaste, are loc odecuplare de la evoluţia pieţelor externe. Este adevărat cămoţiunea de cenzură nu a trecut, dar urmează o etapă cel puţin lafel de importantă, cea de aplicare a măsurilor anunţate, iarinvestitorii sunt sceptici. În aceste condiţii, ne gândim nu la oreducere a expunerii de acţiuni, ci la o diversificare, ne uitămmai mult la pieţele de afară", mai spune Crăciun.

În ultimul an, expunerea pe acţiuni a fondurilor de pensii aurcat constant. În mai 2009 ponderea era de numai 2,96%, dar îndecembrie a ajuns la 9,34%, iar în martie la 11,55%, punctul maximînregistrat până acum la pilonul II.

Fondurile de pensii private obligatorii au peste 5 milioane declienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO