Bănci și Asigurări

Şanse mari să atingem ţinta de deficit de 4,4%. Deficitul bugetar a ajuns la 2,4% din PIB în august

Şanse mari să atingem ţinta de deficit de 4,4%. Deficitul bugetar a ajuns la 2,4% din PIB în august

Autor: Claudia Medrega

26.09.2011, 17:35 1107

Deficitul bugetar a urcat după opt luni la aproape 13 mld. de lei, respectiv 2,4% din PIB, în condiţiile creşterii veniturilor cu 9,5% şI a ascensiunii cheltuielilor cu 1,7%.

La sfârşitul lunii iulie deficitul bugetar era de 2,09% din PIB.

Veniturile totale au ajuns în primele opt luni la 116,4 mld. lei, cu 9,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, pe fondul încasărilor record din luna iulie de 17,1 mld. lei. În august, veniturile au fost de 14,2 mld. lei.

Creşteri importante ale încasărilor s-au înregistrat în perioada ianuarie - august pe componenta TVA - Ă28,2% şi accize - Ă16,2%, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Finanţelor. Contribuţiile de asigurări sociale au fost cu 8% mai mari faţă de acelaşi interval din anul precedent.

Pe partea de cheltuieli s-a înregistrat o creştere în termeni nominali cu 1,7%, la 129,3 mld. lei, în principal ca urmare a majorării cheltuielilor pentru proiecte cu finanţare europeană.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent din cauza plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente. Pe structură, creşterea înregistrându-se în cea mai mare parte la Ministerul Sănătăţii, ca urmare a reclasificării unor cheltuieli, precum şi la bugetele locale (24,1%) ca urmare a preluării spitalelor de către administraţiile locale, conform explicaţiilor Ministerului Finanţelor.

Se menţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent cheltuielile de personal (-14,8%), subvenţii (-8,1%) şi asistenţă socială (- 1,5%).

Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au crescut cu 58,9% faţă de primele opt luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobânzi s-au majorat cu 24,5 % faţă de anul precedent, reprezentând 63,8% din programul anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO