Bănci și Asigurări

Salt spectaculos al creditelor in monede exotice

13.02.2008, 18:55 43

Soldul creditelor in monede exotice contractate de populatie a crescut de aproape cinci ori (368%) in cursul anului trecut, la 6,3 miliarde de lei (circa 1,7 miliarde de euro) la sfarsitul lui decembrie 2007, potrivit datelor BNR.
Desi in luna ianuarie a anului trecut imprumuturile in monede exotice pentru achizitia de locuinte erau mai mari decat creditele de consum (753,8 milioane de lei fata de 588,9 milioane de lei), pana la sfarsitul lui 2007 situatia s-a schimbat. Soldul creditelor de consum in alte valute decat euro si lei a ajuns la aproape 4 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), in timp ce imprumuturile pentru locuinte au urcat la 1,9 miliarde de lei (peste 0,5 miliarde de euro). Diferenta fata de soldul total este data de creditele pentru alte scopuri. In principal, acestea sunt imprumuturi in franci elvetieni si, intr-o proportie foarte mica, in dolari, in conditiile in care cererea pentru credite in moneda americana este foarte redusa.
Anul trecut, Banca Romaneasca a introdus in oferta sa credite in yeni, insa a retras produsul, din cauza cererii foarte scazute. Practic, 2007 a fost primul an in care a putut fi urmarita evolutia creditelor in monede exotice, deoarece in anii trecuti BNR nu a publicat aceste date.
Creditele in franci elvetieni sunt foarte atractive datorita dobanzilor mici afisate de banci, insa in ultimul an acestea s-au scumpit cu aproape 9% din cauza deprecierii leului comparativ cu francul, care a dus la cresterea ratelor de rambursat.
Riscului de curs valutar in cazul creditelor in franci elvetieni i se adauga si cresterea dobanzilor din ultimii ani pentru imprumuturile in aceasta moneda. Bancile romanesti stabilesc dobanda la franc in functie de ratele de pe pietele internationale, la care adauga o marja.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu spunea la sfarsitul saptamanii trecute ca este preocupat de cresterea creditelor in monede exotice, amenintand cu masuri dedicate pentru descurajarea acestora.
Isarescu i-a atentionat chiar pe bancheri ca, daca va vedea o continuare a cresterii rapide a creditelor in monede exotice, banca centrala ar putea sa ia chiar masuri specifice pentru a le tempera. El a subliniat ca imprumuturile in franci elvetieni presupun un risc important, care a fost insa ecranat mult timp de tendinta de apreciere a leului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO