Bănci și Asigurări

Salariatii vor ca angajatorul sa-i ajute sa aleaga pensia privata

05.07.2007, 18:14 14

Aproape 40% dintre salariati spera ca angajatorul ii va ajuta sa aleaga "cel mai bun fond de pensii private", iar un procent asemanator se teme de influenta angajatorului asupra deciziei individuale privind un fond de pensii private, arata un sondaj realizat de compania de cercetare Synovate, la comanda Omniasig.
Studiul cantitativ a fost realizat pe 1.000 de persoane cu varsta intre 25 si 55 de ani, este reprezentativ la nivel urban, desi include si respondenti din mediul rural. Conform studiului, 39% dintre salariati mizeaza pe sprijinul angajatorului in alegerea fondului de pensii, 18% se tem ca angajatorul ii va obliga sa adere la un anumit fond, iar 20% cred ca angajatorul va lua comision de la o companie de pensie pentru a-si convinge salariatii sa contribuie la un anume fond.
Pentru romani, pensia privata reprezinta "un venit in plus dupa pensionare" (76% dintre respondenti), dar si "un cost suplimentar in perioada activa" (33%). Aproape 28% dintre cei intervievati cred ca este mai profitabil sa-si investeasca banii in alt mod (cumpararea de imobile) decat sa-si faca o pensie privata. 26% cred ca inflatia va eroda economiile facute in sistemul de pensii private, 27% se tem de un posibil faliment al fondurilor de pensii, iar 24% spun ca nu au nicio garantie ca vor primi o pensie dupa ce au contribuit la sistem.
Desi par destul de reticenti privind viitorul si eficienta sistemului de pensii private, peste 87% dintre cei intervievati spun ca ar cumpara un astfel de produs financiar: 45% si-ar face o pensie facultativa, 35%, una obligatorie, iar 20% ar adera la ambele tipuri de pensii.
Ca tendinta, pensiile facultative sunt considerate mai atractive in orasele mari (peste 200.000 de locuitori), in timp ce pensiile obligatorii sunt dorite mai ales de angajatii din orasele medii si mici.
De asemenea, jumatate din cei sub 35 de ani vor sa-si incheie atat o pensie facultativa, cat si una obligatorie, mai reiese din studiul Synovate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO