Bănci și Asigurări

​Saci de box distruşi, insomnie şi stări de anxietate: traderii se pregătesc pentru cea mai importantă decizie din ultimul deceniu, cea a Rezervei Federale a SUA

​Saci de box distruşi, insomnie şi stări de...

Autor: Liviu Popescu

16.12.2015, 18:01 646

Pentru Alan Clarke, economist la Scotiabank din Londra, nu există nimic precum puţină violenţă simulată într-o sală de forţă pentru a îşi calma starea de nervozitate înaintea celei mai importante decizii de pe pieţele financiare din ultimul deceniu: cea a Rezervei Federale a SUA, cea mai puternică bancă la nivel mondial.

Bancherii din întreaga lume au boxat în săli de forţă şi au distrus astfel saci de box pentru a scăpa de stresul şi de nervoziatatea înaintea deciziei Fed care va fi anunţată astăzi, scrie Bloomberg.

“Pare a fi perioadă ideală pentru a boxa cât se poate de tare un sac de box”, spune Clark care intenţionează să petreacă câteva ore la o sală de forţă înainte de a se îndrepta la birou la ora 19:00 ora Londrei pentru anunţul Fed.

Pieţele estimează o probabilitatea de 76% ca Fed să majoreze ratele de dobândă care se situează aproape de zero de aproape un deceniu.

Anunţul urmează a fi făcut de către Janet Yellen, preşedintele Fed, la ora 14:00 în Washington ( ora 21:00 ora României).

Volatilitate ridicată

Volatilitatea de pe piaţele financiare a urcat marţi la un maxim al ultimelor patru luni în condiţiile în care traderii din Europa şi din Asia se pregătesc pentru oscilaţii de preţ.

“Nu ai vrea să faci vreo daună. Acesta este cel mai mare risc astăzi: să tranzacţionezi în timpul sau în jurul acestor evenimente”, spune Barra Sheridan, un trader din Londra.

John Gorman, un trader de obligaţiuni din Tokyo al băncii japoneze Nomura Holdings, una dintre cei 22 de dealeri primari care tranzacţionează direct cu banca centrală a SUA, îşi setează alarma pentru un start matinal pentru a fi pregatit pentru şedinţa Fed, care la fusul orar al Japoniei va fi la ora 4 dimineaţa.

“Simt că trebuie să fiu acolo. Este pur şi simplu un teritoriu necartografiat. Cred că vom vedea volatilitate ca rezultat”, spune Gorman.

Însă nu toate pieţele simt frenezia.

Traderii europeni de aur, un paradis tradiţional sigur atunci când pieţele sunt volatile, spun că nu au nimic de făcut decât să aştepte decizia lui Yellen.

Volumul de tranzacţionare a fost miercuri cu 30% mai mic deâct media şi a fost sub media ultimelor 30 de zile pentru două şedinţe în această lună.

“Am venit cu două ore şi jumătate întârziere în această dimineaţă pentru că nu aşteptam ca telefoanele să sune prea mult. Nu avem nimic altceva de făcut decât să stăm să aşteptăm. Oamenii vor munci până târziu în seara aceasta”, spune analistul Bernard Sin din cadrul MKS Finance din Geneva.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO