Bănci și Asigurări

S-a spart gheaţa tranzacţiilor bancare. Un fond de investiţii asiatic a cumpărat Romexterra Bank după ce a fost „curăţată“

S-a spart gheaţa tranzacţiilor bancare. Un fond de investiţii asiatic a cumpărat Romexterra Bank după ce a fost „curăţată“

Autor: Cristi Moga, Razvan Voican

06.04.2012, 00:06 5003

Fondul de investiţii PineBridge, care preluase pe piaţa locală acum doi ani AIG Fund, a cumpărat banca locală de talie mică MKB Romexterra, aflată în proces de rebranding în Nextebank, într-o tranzacţie evaluată între 20 şi 30 de milioane de euro, conform unor surse din piaţa bancară.

MKB Romexterra, care era controlată de grupul maghiar MKB - deţinut de banca germană Bayern LB, a fost scoasă la vânzare anul trecut şi a fost curăţată de creditele neperformante rămânând cu active de numai 1,1 mld. lei (250 mil. euro).

Prin această achiziţie care încă aşteaptă aprobarea BNR se sparge gheaţa pe piaţa tranzacţiilor din sectorul bancar după mai mulţi ani în care s-a tot vorbit despre consolidare fără să aibă loc vreo miş­care concretă. Conform surselor citate, fondul de investiţii a cumpărat o bancă relativ curată, pariind că sectorul bancar îşi va reveni în următorii ani.

Romexterra, care a fost înfiinţată în 1993 la Târgu-Mureş, de societăţi de stat din industria petrolieră şi de gaze şi de sindicatele afiliate acestora conduse de Liviu Luca, a traversat toată această perioadă rămânând în a doua parte a clasamentului bancar din punctul de vedere al mărimii, cu cote de piaţă de sub 1%. După 2000, de Romexterra şi afacerile ei a fost legat şi numele controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, având în vedere prietenia dintre acesta şi Liviu Luca.

Banca a fost vândută în toamna lui 2006 către grupul ungar MKB, care avea susţinerea financiară a puternicei bănci germane Bayern LB. Pentru preluarea controlului s-a luptat în acea perioadă şi fondul ceh de investiţii PPF, care a ajuns la un moment dat la peste 20% din bancă.

Venirea crizei a aruncat în aer portofoliul de credite al Romexterra, iar MKB a fost nevoită să pompeze zeci de milioane de euro şi să schimbe managementul, iar anul trecut a fost anunţată decizia strategică de vânzare a băncii până cel târziu în 2013.

Din 2010 conducerea executivă este asigurată de Dan Sandu, fost vicepreşedinte al Millennium Bank şi mai înainte al Citibank. Acum 15 ani Dan Sandu a lucrat la cabinetul guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Anterior banca fusese condusă de Adrian Radu, care a avut două mandate consecutive, iar la final a părăsit sistemul bancar. În echipa lui Dan Sandu a fost cooptat şi Florian Kubinschi, ca vicepreşedinte pe operaţiuni şi IT, el fiind fost CFO la HVB Ţiriac Bank.

De regulă, un fond de investiţii vine cu propria strategie şi de multe ori cu propria echipă de management care să o implementeze şi astfel să-i asigure după o perioadă de trei-cinci ani un exit în condiţii profitabile.

Romexterra a încheiat anul trecut cu o pierdere de 39 mil. lei după standardele internaţionale de raportare. După standardele româneşti pierderea a fost mult mai mare, de 92 mil. lei.

După procesul drastic de curăţare prin care a trecut în ultimii ani, Romexterra a rămas cu 47 de sucursale, circa 600 de angajaţi şi 82.000 de clienţi.

Cei care au cumpărat banca - PineBridge, au preluat în 2010 operaţiunile locale ale unui alt fond de investiţii AIG Fund, ca urmare a unei tranzacţii la nivel mondial.

AIG Fund era prezent pe piaţa românească de mai bine de un deceniu, fiind investitor în Astral (actualul UPC), MobilRom (actualul Orange), iar în prezent deţine două companii din telecom: Digital Cable Systems şi Dial Telecom.

"Obiectivul este să creăm un grup bancar de succes, lider de piaţă în Europa de Sud-Est, prin achiziţia şi consolidarea unor bănci de mărime medie din regiune. Cum majoritatea băncilor din Romania şi-au redus drastic activitatea de creditare, credem că extinderea împrumuturilor către un grup de companii mici şi mijlocii poate fi o soluţie de succes", a declarat Pierre Mellinger, preşedintele diviziei Private Equity Europa Centrală şi de Est din PineBridge Investments. Tranzacţia aşteaptă şi aprobarea Consiliului Concurenţei.

Surse bancare afirmă că discuţiile dintre PineBridge şi MKB au început din toamna anului trecut. BNR s-a mai relaxat în privinţa acceptării unui fond de investiţii ca acţionar principal într-o bancă locală faţă de acum 4 - 5 ani, preferând un astfel de investitor în locul unuia de tip tradiţional, dar care nu mai poate susţine nevoile de capital.

De altfel, BNR a fost de acord toamna trecută să discute şi cu fondul de private equity AnaCap care era interesat de o investiţie la Banca Carpatica, dar în cele din urmă negocierile cu omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează banca, au eşuat.

Dan Sandu a condus Millennium Bank din 2010

PineBridge New Europe Partners a mai avut în regiune o bancă, o firmă de credite de consum şi companie de recuperare de creanţe, dar a făcut exit din toate.

Restructurarea MKB Romexterra din ultimii ani a avut ca orientare renunţarea la profilul de bancă universală şi concentrarea pe nişe de piaţă, cum sunt breslele avocaţilor, notarilor, medicilor sau arhitecţilor. Aceleaşi nişe sunt însă vizate şi de alte bănci precum Libra şi ProCredit. Comentatorii pieţei afirmă la unison că pentru instituţiile de credit cu cote de piaţă mici de 1 - 2% singura soluţie de supravieţuire este tocmai axarea pe nişe de piaţă, altfel fiind greu de atins masa critică de operaţiuni care să susţină desfăşurarea unui business în condiţii de rentabilitate.

Decizia fondului PineBridge de a prelua Romexterra ar putea încuraja şi alte tranzacţii similare, având în vedere că mai multe bănci străine încearcă să-şi vândă operaţiunile locale.

Grecii de la ATE Bank au deschis de la începutul anului procedura de vânzare, însă investitorii interesaţi lipsesc. Britanicii de la RBS au renunţat la ideea de a vinde banca în bloc după ce anul trecut nu au găsit cumpărător şi vor acum să vândă numai businessul de retail, care înseamnă un portofoliu de credite de până la 2 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO