Bănci și Asigurări

S-a intors roata. Executivii din banci, ultimii la cresteri salariale

Executivii din banci, ultimii la cresteri salariale
09.04.2009, 00:00 33

Salariile echipelor de top management din sistemul bancar au inregistrat cele mai mici cresteri in primele luni ale acestui an (4,7%) fata de 2008, potrivit unui raport realizat de compania de consultanta in management Hay Group.

La polul opus, cele mai mari cresteri, de 7,6%, le-au avut managerii din FMCG, in timp ce pe ansamblul tuturor domeniilor de activitate, top managementul local a vazut cresteri medii de 6,1% in primele trei luni ale anului.
"In general, companiile mari opereaza majorari salariale in prima parte a anului. Indicatorii de crestere salariala sunt legati de rezultatele financiare ale companiei, iar 40% din companiile prezente la nivel local nu si-au indeplinit targetul de business in primul trimestru. Pe de alta parte, sistemul bancar este unul dintre cele mai atinse de criza economica. In consecinta si cresterile salariale sunt mai scazute. Raportat la inflatie, cresterile salariale din banci sunt negative", a comentat Alina Popescu, Manager Reward Information Service in cadrul Hay Group Romania.
Cu toate acestea, salariile bancherilor romani au crescut intr-un ritm superior celui inregistrat pe pietele mature din vestul Europei.
Anul trecut, salariile bancherilor romani de top au crescut cu 7,2%.
Un vicepresedinte de banca are un salariu lunar net de 8.000 - 15.000 de euro, un chief financial officer (CFO) castiga intre 7.000 si 12.000 de euro, in timp ce un retail director care ocupa si functia de vicepresedinte ia pana la 15.000 de euro, arata o analiza ZF pe baza informatiilor din piata. In acelasi timp, expatii care ocupa pozitii de presedinte de banca au salarii cuprinse intre 20.000 si 30.000 de euro pe luna, la care se adauga bonusurile.
In sectorul bancar, salariile au crescut cu 7,9% in ultimul an, arata datele publicate recent de Institutul National de Statistica.
Angajatii din banci, care erau in ultimii ani in mod traditional cel mai bine platiti din economie, au coborat in luna februarie pe locul trei, fiind surclasati si de salariatii din industria tutunului, dupa ce in ultimele luni pierdusera suprematia in fata pilotilor.
Bancherii au raportat la nivelul lunii februarie salarii lunare medii nete de 2.936 de lei (690 de euro), potrivit INS.
Studiul realizat de Hay Group pe un esantion de 80 de companii cu prezenta locala in toate sectoarele economice a mai aratat ca aproape o treime din firme au inghetat salariile.
"In Romania situatia este mai optimista decat in Europa. Si la noi, 27% din companii au decis inghetarea salariilor ca masura imediata pentru a se proteja impotriva crizei. Nu toate companiile au decis sa reduca salariile, iar estimarile arata ca se vor inregistra cresteri salariale cuprinse in intervalul de 4-8%, insa mult mai scazute decat in estimarile din perioada mai 2008 unde se asteptau cresteri cuprinse intre 10 si 12%", mai spune Popescu.
La nivelul tuturor domeniilor, cel mai puternic au avansat pe medie salariile specialistilor (6,4%), urmate de cele ale echipelor administrative si de middle managament (6,3%). Cel mai putin au crescut salariile muncitorilor (6,2%) si cele ale echipelor de top management (6,1%).
Potrivit estimarilor consultantilor de la Hay, 2010 va aduce cresteri salariale similare celor inregistrate in acest an.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO