Bănci și Asigurări

Ruxandra Avram, BNR: Unele bănci vor putea face decontări de plăţi în timp real de la sfârşitul lui 2018

Ruxandra Avram, BNR: Unele bănci vor putea face...
11.10.2018, 00:07 1717

♦ Transfond are deja pregătită soluţia de instant payment.

Dezvoltarea noilor tehnologii, concurenţa şi cerin­ţe­le clienţilor au convins autorităţile române şi băncile să treacă în cele din urmă la decontarea plăţilor în timp real.

Ruxandra Avram, directorul Direcţiei de monitori­za­re a infrastructurilor pieţei financiare şi a plăţilor din BNR, a declarat ieri că unele bănci vor putea face decontări de plăţi în timp real, prin schema de credit transfer instant (SCT), de la finele 2018, pentru sume de sub 50 lei, într-o primă etapă.

„Vreau disponibilitatea băncilor 24 din 24. S-a rezol­vat şi problema aceasta, pentru că Transfond are deja pre­gătită soluţia de instant payment. Probabil că, undeva la sfârşitul anului, vor intra categoric în funcţiune şi băncile, care vor fi participante acolo, vor putea să ofere clienţilor lor acest 24 din 24, 7 din 7 zile, totul în zece secunde. Vom avea produse care vor fi decontate imediat, pen­tru că zece secunde este în timp real“, a spus Ruxandra Avram, citată de Mediafax.

Principiul sistemului este acelaşi ca la orice plată: se vor face plăţi atâta timp cât există rezerve constituite de fiecare participant în parte.

Directorul din BNR a menţionat că încă nu ştie numărul de bănci din România care vor intra în acest sistem de plăţi, iar băncile interesate vor trebui să semneze o convenţie de participant în cadrul acestei scheme de plată cu Transfond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO