Bănci și Asigurări

Royal Bank of Scotland a inceput evaluarea operatiunilor de la Bucuresti ale ABN Amro

Royal Bank of Scotland a inceput evaluarea operatiunilor de la Bucuresti ale ABN Amro
01.11.2007, 21:56 68

Grupul britanic Royal Bank of Scotland (RBS), unul dintre primele zece din lume ca forta financiara, ar putea prelua operatiunile din Romania ale bancii olandeze ABN Amro, pe care o controleaza din aceasta toamna in consortiu cu Fortis si Santander, afirma surse bancare.
In ultima perioada, delegatii britanice au inspectat filiala de la Bucuresti a ABN Amro in cadrul unui proces de evaluare a activitatilor derulate.
Carolyn McAdam, sefa departamentului de comunicare al RBS, afirma ca urmeaza sa aiba loc un proces de consultare cu autoritatile de reglementare si cu angajatii filialelor ABN Amro de pe mai multe piete din Europa si Asia.
"Tranzactia de preluare a grupului ABN Amro ne creeaza o serie de optiuni foarte atractive pentru cresterea operatiunilor noastre de retail pe noi piete din Europa si Asia", a declarat Carolyn McAdam.
Dintre filialele ABN Amro din regiune, cea din Romania este cea mai dezvoltata, in conditiile in care in ultimii doi ani a abordat si zona consumer banking, in timp ce pe celelalte piete a fost pastrata concentrarea pe corporate.
La inceputul lunii octombrie, consortiul condus de Royal Bank of Scotland a primit aprobarea CNVM pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al ABN Amro Securities Romania, divizia de borkeraj pe care olandezii o reinfiintasera in prima parte a acestui an. Ramane de vazut care va fi rezultatul final al evaluarilor privind filiala bancara. Ar fi pentru prima data dupa 1990 cand o mare banca britanica vine in Romania.
Inainte de tranzactia cu ABN Amro, RBS anuntase ca nu era interesata de o prezenta locala, desi parcursese procedura de notificare a BNR pentru furnizarea de servicii financiare in mod direct. RBS a participat insa la o serie de finantari in Romania. In vara, cand se conturase perspectiva preluarii ABN Amro de catre consortiul format din RBS, grupul belgiano-olandez Fortis si banca spaniola Santander, mediile bancare se asteptau ca operatiunile din Romania ale olandezilor sa fie subordonate belgienilor de la Fortis, tinand cont de interesul acestora pentru pietele din regiune.
Fortis a deschis in aceasta vara o sucursala la Bucuresti, iar de la sfarsitul lui 2006 controleaza una dintre cele mai mari companii locale de leasing, pe care a denumit-o Fortis Lease.
Grupul Royal Bank of Scotland, fondat in 1727, avea la jumatatea acestui an active totale de 1.011,3 miliarde de lire sterline (aproape 1.459 de miliarde de euro). Forta RBS s-a multiplicat in 2000, cand RBS a preluat National Westminster Bank, realizand cea mai mare tranzactie din bankingul britanic.
RBS detine si o divizie de asigurari si mai multe companii de administrare a averilor.

ABN Amro in Romania

Infiintata in 1995, filiala locala s-a situat pana anul acesta in primele zece banci locale dupa active, insa concentrarea pe activitatea corporate a facut-o sa piarda teren. In 2006 banca a obtinut un profit de 12,8 mil. euro, in crestere cu aproape 30% fata de 2005, in timp ce activele au ajuns la 1,56 mld. euro. Banca a inceput din 2005 sa isi dezvolte afacerile si pe zona de consumer banking, prin intermediul unei forte mobile de vanzari care a construit un portofoliul de credite de consum si ipotecare. Avea in proiect si importul din Olanda al unui serviciu de consultanta si administrare denumit Preffered Banking, pentru clientii ale caror familii castiga lunar peste 5.000 de euro sau detin economii de peste 50.000 de euro. In regiune, ABN Amro mai opereaza in Cehia, Polonia, Slovacia, Rusia si Turcia, peste tot pentru clienti corporate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO