Bănci și Asigurări

Românii vor scoate mai mulţi bani din buzunare ca să acopere falimentul City Insurance. ASF vrea să majoreze de la 1% la 2,5% contribuţiile asigurătorilor la FGA, impactul creşterii fiind de 117 mil. lei. Nu sunt excluse noi creşteri ale contribuţiilor dacă FGA rămâne fără bani

Românii vor scoate mai mulţi bani din buzunare ca să...

Autor: Mircea Nica

21.01.2022, 17:30 1985

♦ Fondurile de care dispune FGA sunt în general alimentate de contribuţiile anuale ale asigurătorilor ♦ FGA încă plăteşte şI acum pentru falimentele Astra şi Carpatica.

Odată cu falimentul City Insurance, cel mai mare asigurător de pe piaţa local, al treilea faliment în ultimii 6 ani, Fondul de Garantare a Asigurăţilor (FGA) a adăugat, pe lângă sumele pe care încă le are de plătit pentru falimentele Astra şi Carpatica, cel puţin 191.000 dosare de daună, plăţile fiind în desfăşurare. În condiţiile în care FGA ar putea rămâne fără bani, ASF a decis să ma­joreze contribuţiile asigurătorilor la FGA cu 1,5 puncte procentuale, de la 1% până la 2,5% din volumul subscrierilor încasate de companiile de asigurări, care activează pe zona asigurărilor generale.

La o contribuţie a asigurătorilor care acti­vează pe zona asigurărilor generale de 1% la FGA, pe baza ultimelor cifre dispo­ni­bile din primele 9 luni din 2021, FGA pri­mea o contribuţie anuală de 77 mil. lei. Înce­pând cu luna februarie 2022, contri­buţia pe care companiile de asigurări care ac­tivează în asigurări generale, vor avea de plătit anual 194 mil. lei după majorare, reprezentând 2,5% din subscrierile înca­sate, pe baza celor mai recente cifre din primele 9 luni din 2021, când volumul sub­scri­erilor pe zona asigurărilor generale ajun­gea la 7,77 mld. lei. Acest lucru în­seamnă că suma suplimentară care va ali­menta Fondul va fi cu 52% mai mare, respectiv cu 117 mil. lei mai mare.

Astfel, suma efectivă în plus pe care FGA o va primi după această majorare a con­tribuţiilor la 2,5%, raportat la sub­scri­erile din primele 9 luni din 2021, este de 117 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO