Bănci și Asigurări

Românii se grăbesc să ia credite. Creditarea a prins viteză în octombrie, creşterea îndreptându-se spre 7%

Românii se grăbesc să ia credite. Creditarea a prins...

Autor: Claudia Medrega

27.11.2018, 00:07 1243

Creditarea privată totală pentru populaţie şi com­panii a înregistrat în octombrie un ritm anual de creş­te­re de 6,8%, după ce în septembrie viteza se temperase, iar soldul a urcat până la 249,6 mld. lei (circa 54 mld. euro).

Contextul este încă favorabil accesării împrumu­tu­rilor, în ciuda reluării ciclului de înăsprire a politicii mo­ne­tare şi a tendinţei de creştere a dobânzilor pe piaţa interbancară.

Sprintul creditării din octombrie poate fi pus şi pe sea­ma anunţului oficial al BNR privind limitarea gradului de îndatorare a populaţiei, fiind posibil ca românii să se gră­bească să ia împrumuturi înainte de aplicarea noilor re­guli, începând cu anul 2019. Boardul BNR a decis în luna oc­tombrie că, din 2019, gradul maxim de îndatorare va fi de 40% din venitul net în cazul împrumuturilor în lei, în timp ce pentru creditele în valută va fi de 20%, atât pentru împrumuturile ipotecare, cât şi pentru cele de consum.

Avântul creditării este susţinut de împrumuturile în lei, în timp ce creditele în valută totale sunt tot în declin. Însă, în timp ce creditele în valută pentru populaţie scad cu aproape 10%, companiile au reînceput să se împrumute în valută, soldul revenind în teritoriul pozitiv şi înregistrând o creştere anuală de 0,9%.

Octombrie a fost a zecea lună consecutivă din 2018 în care soldul finanţărilor totale, în lei şi valută, a înregistrat creş­teri de peste 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.

Comparativ cu septembrie 2018, creditarea totală a avansat în octombrie cu 0,8%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO