Bănci și Asigurări

Românii pun mai puţini bani la bancă: depozitele noi au scăzut cu 10% în S1

Românii pun mai puţini bani la bancă: depozitele noi...

Autor: Ciprian Botea

03.08.2015, 00:00 388
Depozitele noi în lei cu scadenţa mai mică de un an constituite de clienţii persoane fizice ai băncilor au cumulat aproape 43 miliarde de lei în perioada ianuarie-martie, fiind în scădere cu 10% faţă de primul semestru din 2014, potrivit datelor agregate de BNR. Depozitele în lei cu scadenţa sub un an reprezintă principala modalitate de economisire a populaţiei. Depozitele cu scadenţa mai mare de un an constituite în primul semestru au cumlat numai 1,3 miliarde de lei, nivel similar cu cel din intervalul ianuarie-iunie 2014. Bancherii au încercat în ultimii ani să convingă clienţii să-şi blocheze banii în conturile de depozit pe perioade mai lungi, dar acest efort a avut rezultate modeste.
 
Soldul depozitelor cu scadenţa peste un an reprezintă numai 15% din totalul economiilor populaţiei, fiind de circa 10 miliarde de lei. La nivel agregat, depozitele noi ale populaţiei şi companiilor au însumat 111 miliarde de lei în primele şase luni, aproape două treimi fiind fonduri noi ale companiilor. Soldul total al depozitelor populaţiei şi companiilor este de 230 miliarde de lei. Ponderea mare a depozitelor noi din primele şase luni în stocul total al economiilor populaţiei şi companiilor este explicată de preferinţa clienţilor pentru depozite pe termen scurt, care sunt reînnoite la scadenţă. Luna iunie a consemnat al doilea cel mai mic volum al depozitelor noi constituite de clienţii băncilor în prima jumătate a acestui an, după luna februarie. Volumul din iunie a fost de 17,7 miliarde de lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO