Bănci și Asigurări

Romanii nu se tem sa ia credite in franci elvetieni si forinti maghiari

Romanii nu se tem sa ia credite in franci elvetieni si forinti maghiari

Click pentru imaginea marita

20.12.2007, 14:51 33

Mizand pe intarirea monedei nationale si atrasi de dobanzile mai mici, romanii au luat prea putin in seama avertizarile legate de riscul valutar si de dobanda si s-au imprumutat in ultimul an de opt ori mai mult in monede exotice.
La sfarsitul lunii octombrie, soldul creditelor in alte valute decat leu, euro sau dolar american a atins 4,7 miliarde de lei, fata de 587 de milioane de lei in urma cu un an, potrivit rapoartelor Bancii Nationale, care au luat in calcul imprumuturile de peste 20.000 de lei.
In cazul creditelor exotice, cursul leu/franc se calculeaza indirect. Astfel, o eventuala apreciere a francului elvetian fata de euro inseamna ca aceasta valuta se va intari automat si fata de leu. Concret, pentru un imprumut in franci elvetieni, cresterea va fi echivalenta cu plata unor rate mai mari in lei, la care se adauga comisioanele de schimb valutar percepute de banci.
Dolarul american pierde tot mai mult teren pe piata creditelor, aproximativ
6,7 miliarde de lei fiind imprumutate in moneda americana la sfarsitul lunii octombrie, cu 8,3% mai putin decat in octombrie 2006.
Scaderea interesului pentru creditele in moneda americana este cauzata in parte de criza care a afectat piata creditelor ipotecare din SUA, dar si de declinul raportat de dolar fata de euro in ultimii cativa ani. Posibila adoptare a monedei europene in 2014 a transferat atentia populatiei spre creditele in euro, in detrimentul monedei nationale si a dolarului.
Creditele in moneda europeana continua sa detina suprematia in preferintele populatiei, peste 50% din soldul total al creditelor de 150,6 miliarde de lei fiind reprezentat de finantari contractate in euro. La sfarsitul lunii octombrie, soldul creditelor in euro era de 77,9 miliarde de lei, mai mult cu 64% decat anul trecut.
In acelasi timp, imprumuturile in lei au crescut cu 46% in ultimul an, pana la 61,3 miliarde de lei. Moneda nationala continua sa atraga un volum semnificativ de credite, aproape 41% din total credite contractate, proportie asemanatoare cu cea detinuta anul trecut.
Din soldul total al creditelor de 150,6 miliarde de lei, aproape jumatate au fost contractate pe termen lung, de peste cinci ani, in timp ce imprumuturile cu scadenta la 12 luni reprezinta 27%, iar creditele contractate pe termen mediu au fost in valoare de 36 mld. lei, mai exact 23% din total.
Fata de anul trecut se observa o deplasare a interesului spre creditele pe termen lung. In octombrie 2006, aproximativ 40% din soldul total de 97,2 mld. lei a fost contractat pe termen lung, in timp ce imprumuturile pe termen mediu si scurt reprezentau fiecare cate 30%.
Preferinta pentru imprumuturile pe perioade mai mari de cinci ani se explica prin faptul ca o perioada mai mare de rambursare presupune o rata mai mica de achitat. In schimb, clientul care alege o perioada mai mare de rambursare se expune la riscuri legate de variatia dobanzilor, dar si de cea a cursului de schimb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO