Bănci și Asigurări

Romanii fac tranzactii bancare pe internet de zece ori mai putin decat occidentalii

Romanii fac tranzactii bancare pe internet de zece ori mai putin decat occidentalii

Okan Yurtsever estimeaza ca la sfarsitul anului 2010 vor fi 3 milioane de utilizatori de internet banking

10.11.2009, 00:00 265

"Tinand cont insa de cresterea solida din prezent, este deasteptat ca aceasta valoare sa se apropie in urmatorii doi ani de12-14%, o valoare intalnita acum in tari precum Ungaria sau Cehia",afirma Andrei Cretu, consultant in cadrul AT Kearney.

Raportat la o populatie de 21,5 milioane de locuitori in 2008,potrivit Institutului National de Statistica, rezulta ca un numarde aproape 650.000 de romani au folosit serviciile de internetbanking pe parcursul anului trecut.

Si bancherii se asteapta ca numarul utilizatorilor sa urceconsiderabil in urmatorii ani.

Okan Yurtsever, director Retail Banking & Bancassurance incadrul Garanti Bank, un jucator de talie mica, dar foarte activ pepiata cardurilor si pe segmentul mijloacelor de plata la distanta,apreciaza ca la sfarsitul anului 2010 in jur de trei milioane deromani vor folosi serviciile de internet banking, adica 14% dinpopulatia totala.

"Piata de internet banking este o piata foarte dinamica siestimam ca va ajunge la sfarsitul anului 2010 la un numar deaproximativ trei milioane de utilizatori, cu un ritm de crestereanual de peste 200% pentru urmatorii ani. Desi nu exista foartemulte date oficiale despre aceasta piata, estimam ca, pe segmentulserviciilor de internet banking, GarantiBank are o cota de piata deaproximativ 2% la doar doi ani de la lansarea serviciului Garanti Online pe piata bancara romaneasca", spune Yurtsever.

Comisioane mai reduse

Principalul avantaj al utilizarii serviciilor de internetbanking sau mobile banking il reprezinta costurile mai reduse fatade tranzactiile la ghiseu, pe langa flexibilitatea si confortulrealizarii de tranzactii fara deplasarea la banca. "Numarulutilizatorilor de internet banking si implicit volumul detranzactii efectuate prin intermediul acestui canal alternativ vorcontinua trendul crescator si in perioada urmatoare, avand invedere avantajele utilizarii acestui serviciu: economie de timp,confort, siguranta, costuri avantajoase si suport tehnic oferitnon-stop", spune Catalin Moise, director executiv DirectiaManagement Canale Alternative in cadrul BCR.

Se extinde spre corporate

Serviciul de internet banking se extinde si spre zona clientilorpersoane juridice.

BCR, cea mai mare banca din piata dupa valoarea activelor, alansat in iunie serviciile de internet banking si mobile banking(operatiuni bancare efectuate prin telefon) si pentrumicrointreprinderi si persoane fizice autorizate, anteriorserviciile fiind disponibile doar pentru persoane fizice.

Si UniCredit Tiriac Bank intentioneaza in 2010 sa convinga catmai multe IMM-uri sa foloseasca serviciile de plata ladistanta.

"Pentru anul urmator, ne propunem sa punem un mai mare accent pesegmentul clienti IMM. Ne dorim ca pe acest segment sa depasim ungrad de penetrare de 90%. In ceea ce priveste clientii persoanefizice, ne vom concentra indeosebi pe acei clienti care au nevoiede partea tranzactionala a serviciului", spune Doina Costache,seful Departamentului Canale Alternative din UniCredit TiriacBank.

Cati romani utilizeaza internetul

Un numar de 7,4 milioane de romani folosesc in prezentinternetul. Gradul de penetrare a internetului in Romania (numarulde locuitori care il utilizeaza raportat la numarul total delocuitori) de 33,4% este sub media europeana de 63,1%, potrivitunui studiu realizat de MasterCard. Gradul de penetrare ainternetului in Italia este de 50,1%, iar in Polonia de 52%. Ratade crestere a numarului de utilizatori de internet a fost inperioada 2000-2009 de 829%, mult mai ridicata decat media europeanade 227%.

Mai ieftin prin internet

Cu cat sunt mai mici comisioanele pentru tranzactiile prininternet banking fata de cele percepute la ghiseu

  • BCR: reducere de 75%
  • BRD: reducere de 25%
  • UniCredit Tiriac Bank: reducere de 50%. Operatiunileintra-bancare gratuite.
  • ING Bank: reducere de 60%. Operatiunile intra-bancaregratuite.
  • Garanti Bank: reducere de 50%

Bancile raporteaza cresteri de trei cifre latranzactiile pe platformele de internet banking

BCR

  • 10 milioane de operatiuni in primele noua luni ale anului (atatprin internet banking, cat si prin mobile banking), in crestere de3,5 ori fata de decembrie 2008
  • Numarul de utilizatori activi s-a dublat in perioada decembrie2008 - septembrie 2009
  • Numarul de operatiuni realizate de un utilizator al internetbanking-ului a crescut cu 60% in aceeasi perioada

BRD

  • Numarul total de abonati BRD-Net depasea 225.000 la sfarsitullunii septembrie, 40% din acestia accesand serviciul cel putin odata in cursul unei luni
  • 700.000 de tranzactii prin internet banking (transferuri deconturi, transferuri catre beneficiari si plati de facturi)
  • Numarul de utilizatori activi a crescut cu 30%, iar numarul detranzactii a crescut cu 20% in primele 9 luni din 2009

UniCredit Tiriac Bank

  • Ofera servicii de internet banking catre 72.500 de clienti dinportofoliul pe care il detine
  • Toti acesti clienti acceseaza serviciul de plati online, fie inscop de informare, fie pentru a realiza tranzactii
  • Volumele tranzactionate au inregistrat o scadere de 15% inprimele noua luni ale anului, scadere resimtita mai mult pesegmentul persoane fizice

ING Bank

  • 230.000 de clienti persoane fizice care folosesc serviciul deinternet banking. Majoritatea sunt clienti activi (se logheaza celputin o data pe luna)
  • 75% din tranzactiile efectuate de clienti sunt facute prinserviciul de internet banking
  • Medie de 4,5 tranzactii pe luna, raportata la numarul declienti care fac tranzactii

Garanti Bank

  • 20.000 de utilizatori activi (utilizatori care acceseazaserviciul de cel putin doua ori pe luna) la sfarsitul luniioctombrie. 5.000 de utilizatori inactivi
  • 83.000 de tranzactii in valoare de peste 150 mil. euro inprimele noua luni ale anului
  • Volumul tranzactiilor a crescut cu 366%, iar numarul deutilizatori activi a avansat cu peste 700% in primele noua luni aleanului fata de aceeasi perioada a anului trecut

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO