Bănci și Asigurări

Românii cu credite în euro vor plăti mai puţin. Euribor ajunge la -0,09%

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

18.11.2015, 00:00 511

Indicatorul Euribor cu scadenţa la trei luni, referinţa pentru creditele de retail în euro, a avansat ieri şi mai mult în teritoriul negativ la minus 0,09% pe an, ceea ce creează premisele pentru ieftinirea împrumuturilor în monedă unică. Pe de altă parte, ieri dobânzile la creditele în lei exprimate prin indicatorul Robor la trei luni au stagnat la nivelul minim record de 1,08% însă analiştii spun că în perioada următoare costul leilor îşi va continua declinul.

Dacă tendinţa de scădere va continua, populaţia cu credite în lei ar putea să simtă scăderea în propriile buzunare şi implicit să plătească rate mai mici la credite din luna decembrie, când băncile îşi vor actualiza dobânzile variabile la credite. Precedenta ajustare în funcţie de evoluţia indicatorilor pieţei monetare a fost făcută în luna septembrie, când Robor afişa un nivel de 1,4%-1,5%.

Dobânda Euribor se află pe o pantă descendentă din luna martie, de când Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat cel mai amplu program de injecţie de lichiditate din istorie, în speranţa că Europa îşi va reporni motoarele economice. Euribor a trecut în teritoriul negativ în luna aprilie a acestui an. În iunie anul trecut, BCE a dus pentru prima dată dobânzile la depozite de la 0% la -0,1%, ceea ce înseamnă că instituţia taxează sumele depuse de băncile comerciale. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO