Bănci și Asigurări

Românii continuă să economisească mai mult în euro decât în lei: Depozitele în valută ale populaţiei au crescut mai rapid decât cele în lei în ultimii cinci ani. Băncile din România dau credite bazându-se pe economisirile românilor

Românii continuă să economisească mai mult în euro...

Autor: Claudia Medrega

04.02.2020, 00:07 1926

Soldul depozitelor în valută ale populaţiei a crescut în ul­ti­mii cinci ani cu un ritm rapid, de peste 75%, de la echi­va­lentul a circa 52 mld. lei la sfârşitul anului 2014, până la 91,3 mld. lei în decembrie 2019. Stocul de­po­zitelor popu­laţiei în lei a avan­sat în această perioadă cu circa 52%, de la 86,2 mld. lei până la 131,1 mld. lei.

Cu toate că depozitele populaţiei în valută au crescut mai rapid, soldul majoritar revine în continuare depo­zitelor retail în lei. Băncile s-au bazat în ultimii ani pentru finanţare în prin­cipal pe resursele atrase de la români, care sunt mai stabile şi care în perioada de criză au marcat o creş­te­re puternică, pe fondul unui com­porta­ment de consum mai prudent.

„Structura pasivului bilanţier este în conti­nuare dominată de depozitele atrase de la rezidenţi, clienţi ne­gu­vernamentali (68%). Populaţia se menţine drept prin­cipalul furnizor de lichiditate pentru sectorul bancar, de­po­zitele acestui sector reprezentând 42%din totalul pasi­ve­lor, respectiv 61% din stocul agregat al depozitelor atra­se de la rezidenţi. Economiile populaţiei în valută au con­tinuat să aibă un aport important“, susţine BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO