Bănci și Asigurări

Românii au plătit cu cardul cumpărături de 3,8 miliarde de euro

Românii au plătit cu cardul cumpărături de 3,8 miliarde de euro

Autor: Ciprian Botea

17.02.2011, 23:54 32

Românii au plătit cu cardul cumpărături în valoare de 16,2miliarde lei (circa 3,8 mld. euro) anul trecut, cu 18% mai multdecât în 2009. De la bancomate au fost retrase în aceeaşi perioadă89 miliarde lei (21 mld. euro), creşterea fiind însă de numai 3%,arată datele BNR.

"Se observă un fenomen de maturizare a clientelei. Acesta are labază şi criza care a condus la un comportament mai cumpătat alclienţilor, în sensul că aceştia au amânat cheltuielile mari şi aurămas cu mai mulţi bani pentru cheltuieli mărunte", comenteazăAdrian Apolzan, preşedintele Asociaţiei de Plăţi Electronice dinRomânia (APERO).

Sumele retrase de la bancomat reprezintă în continuare peste 85%din volumele tranzacţionate pe carduri, în condiţiile în careplăţile la comercianţi au devenit o alternativă pentru clienţiibăncilor abia în ultimii ani, pe măsură ce reţeaua de POS-uri s-aextins şi băncile au început să promoveze mai agresiv acest tip detranzacţii.

Reţeaua de terminale POS instalate la comercianţi a crescut cupeste 30% în ultimii trei ani, ajungând la 106.000 de unităţi îndecembrie 2010. În aceeaşi perioadă, numărul de bancomate a crescutcu 26%, la puţin peste 10.000 de terminale.

Numărul tranzacţiilor de retragere de numerar de la bancomate arămas constant anul trecut, la circa 210 milioane de operaţiuni, întimp ce la POS-urile instalate la comercianţi au fost efectuatepuţin peste 100 de milioane de tranzacţii, în creştere cu 20% faţăde 2009. BNR nu publică şi datele privind tranzacţiile efectuate cucardurile pentru cumpărături pe internet, dar Apolzan spune căacesta a fost cel mai dinamic segment în 2010 şi a înregistrat ocreştere cu 36% a valorii şi cu 80% a numărului de operaţiuni.Valoarea medie a unei achiziţii online este de 58 de euro,comparativ cu o medie de 28 de euro în cazul plăţilor la POS.

"Nu trebuie uitat nici faptul că în fiecare an sunt 200-300.000de absolvenţi de diverse cicluri de învăţământ care ajung pe piaţamuncii şi aceasta în condiţiile în care tinerii sunt mult maideschişi la instrumentele noi de plată", precizează şefulAPERO.

Dacă în cazul tranzacţiilor efectuate în ţară retragerile denumerar de la bancomat reprezintă aproape 90% din totaluloperaţiunilor, lucrurile se schimbă în cazul românilor carecălătoresc în străinătate.

Astfel, anul trecut au fost făcute plăţi de 3,3 miliarde de leila comercianţii din străinătate, în timp ce retragerile de numerarla bancomatele din afara ţării cu carduri emise în ţară au însumat1,3 miliarde lei. Volumul plăţilor la comercianţii din străinătatea crescut cu 27%, în timp ce volumul retragerilor de numerar de labancomatele din afara ţării a crescut cu 18%.

La sfârşitul anului trecut erau în circulaţie aproape 12,6milioane de carduri, dintre care 10,5 milioane de carduri de debitşi 2,1 milioane de carduri de credit. Valoarea tranzacţiilor deplată cu cardurile de credit au însumat 13,7 miliarde de lei, întimp ce plăţile cu cardurile de credit s-au ridicat la 2,5 miliardede lei.
ciprian.botea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO