Bănci și Asigurări

Românii au obosit să mai ia credite? finanţările noi au scăzut cu 7% în primele două luni din 2017

Românii au obosit să mai ia credite? finanţările noi...
22.04.2017, 07:00 367

Băncile au acordat în primele două luni ale acestui an credite noi în lei şi euro pentru populaţie în valoare de 3,7 miliarde de lei (822 mil. euro), în scădere cu aproximativ 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele centralizate de Banca Naţională.

Creditele noi în lei şi euro contractate de persoanele fizice pentru achiziţia de locuinţe au scăzut cu circa 14% în perioada ianuarie-februarie a acestui an şi au atins un volum total de 1,3 mld. lei (290 mil. euro), în timp ce credi­te­le noi pentru consum au cumulat aproximativ 2,3 mld. lei (513 mil. euro) în primele două luni, adică un recul de 2% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Peste 90% din împru­mu­tu­rile noi sunt acordate în lei, atât în cazul creditelor de con­sum, cât şi al celor imobiliare, creditarea de retail în valută fiind practic inexistentă în ultimii 2-3 ani.

Dacă împrumuturile în lei au dominat întotdeauna cre­ditarea de consum, în cazul finanţărilor pentru achi­zi­ţia de locuinţe balanţa a început să se încline dinspre va­lută spre lei în ultimii ani, iniţial pe fondul unor restricţii impu­se de Banca Naţională, iar ulterior pe fondul scăderii dobân­zilor la lei şi al promovării agresive de către ban­cheri a creditelor în monedă naţională, ca urmare a redu­ce­rii liniilor de finanţare în valută de care aceştia dispun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO