Bănci și Asigurări

Românii au economisit mai puţin: frânare a depozitelor bancare noi în lei pe final de an

Românii au economisit mai puţin: frânare a depozitelor...

Autor: Anelis Baciu

10.01.2017, 00:07 831

Febra sărbătorilor de final de an care a accelerat consumul a avut efecte negative asupra economiilor populaţiei, depozitele bancare noi constituite de persoanele fizice ajungând în ultimele luni din 2016 la valoriile minime înregistrate pe parcursul anului.

Astfel, în noiembrie clienţii persoane fizice au depus la bănci economii în lei în va­loare de 6 miliarde de lei, ni­vel similar cu luna prece­dentă, dar cu circa 500 de milioane de lei mai puţin decât în luna noiembrie a lui 2015, potrivit datelor BNR.

Cel mai probabil în ulti­ma lună a anului trecut, volumul depozitelor noi a fost şi mai mic.

Pe de altă parte, cea mai bună perioadă pentru depo­zitele noi în lei a fost începutul de an, în lunile ianuarie, februarie şi martie depozitele noi fiind în medie peste 7 miliarde de lei.

În total, în perioada ianuarie-noiembrie din 2016 persoanele fizice au deschis depozite noi în lei în valoa­re de aproape 71 mi­liarde de lei, cu 8% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2015.

Economisirea a fost descurajată anul trecut de boni­ficaţiile aproape de zero pe care băncile încă le plătesc clienţilor, dar şi de revenirea încrederii în economie, situaţie care a determinat populaţia să redirecţioneze mai mulţi bani către consum, concomitent cu reducerea sumelor alocate economiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO