Bănci și Asigurări

Românii au avut în buzunare 34 mld. lei în fiecare zi din septembrie

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Ciprian Botea

04.11.2013, 20:18 152

Numerarul aflat zilnic în circulaţie a stagnat în septembrie la maximul istoric de 34 miliarde de lei atins în luna anterioară, dar a fost cu trei procente sau un miliard de lei peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Volumul numerarului aflat în circulaţie este dublu faţă de nivelul din urmă cu şase ani.

Chiar dacă ritmul lunar de creştere al cash-ului din economia reală a încetinit în ultimele luni comparativ cu anul trecut, când numerarul creştea cu două cifre lunar, avansul este în continuare peste rata inflaţiei.

Aceasta înseamnă că - în condiţiile unei economii încă slăbite de criză, în care veniturile populaţiei şi ale firmelor stagnează - creşterea numerarului în circulaţie a avut loc în dauna economisirii.

Totuşi, ritmul anual de creştere al depozitelor overnight a continuat să crească cu două cifre, stocul ajungând la 62 miliarde de lei la sfârşitul lunii septembrie. Stocul depozitelor overnight fluctuase în jurul a 56-57 miliarde de lei pe parcursul anului trecut.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO