Bănci și Asigurări

România va avea drept de vot în cadrul viitoarei Uniuni Bancare

Autor: Claudia Medrega

14.12.2012, 00:00 142

România şi celelalte nouă state noneuro vor avea drept de vot în Consiliul de Supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE), în cadrul proiectului Uniunii bancare, acesta fiind unul dintre punctele de fricţiune care au provocat discuţii aprinse pe parcursul acestui an. Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au agreat în cadrul Consiliului Ecofin forma finală a pachetului legislativ privind Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară - primul pilon în proiectul Uniunii Bancare.

"În urma discuţiilor desfăşurate pe parcursul a 14 ore s-a convenit asupra regulamentului, care spune că orice stat membru poate participa în cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere Bancară. Astfel, statele noneuro participante devin membri cu drept de vot în Consiliul de supraveghere", potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Finanţelor.

BCE va supraveghea toate băncile din mecanismul unic de supraveghere începând cu data de 1 martie 2014 sau la 12 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului. În cazul unor situaţii de recapitalizare directă a unor bănci prin Mecanismul European de Stabilitate, aceste termene pot fi devansate pentru ca BCE să poată supraveghea mai repede respectivele instituţii de credit.

De asemenea, BCE are flexibilitate în a extinde termenele de implementare ale mecanismului unic de supraveghere, în cazul în care în urma unor evaluări nu este pregătită să preia supravegherea, se mai arată în documentul Finanţelor. Consiliul Ecofin a mai stabilit că va exista o delimitare clară între responsabilităţile autorităţilor naţionale competente şi cele ale BCE.

"Acordul atins la nivelul UE se va contura în timp ca o pagină de istorie. Asistăm în prezent la naşterea uniunii bancare şi a primului său pilon, Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară. Pe tot parcursul discuţiilor, începând cu luna iulie, România a avut o poziţie activă şi constructivă pentru găsirea unui compromis în spirit european", a declarat secretarul de stat Claudiu Doltu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO