Bănci și Asigurări

De ce România nu are monede de 1 leu, 2 lei sau 5 lei? Pe piaţă există monede de 1 leu, 2 lei şi 5 lei, dar nu pentru leul românesc, ci pentru leul moldovenesc, cu toate că acesta este mult mai slab faţă de euro

Monede din România

Monede din România

Autor: Mircea Nica

02.01.2022, 12:47 1080

♦ Deşi diferenţa de putere de cumpărare dintre leul moldovenesc şi cel românesc este de 1 la 4, leul moldovenesc există pe piaţă ca monedă de 1 leu, de 2 lei, de 5 lei, chiar şi de 10 lei.

De ce România nu are monedă de 1 leu, 2 lei sau 5 lei, iar Repu­bli­ca Moldova, a cărei mo­nedă naţională are o putere de cumpărare de 4 ori mai mică decăt leul românesc, are mo­nedă de 1 leu, 2 lei, 5 lei, ba chiar şi de 10 lei?

„Noile monede au fost introduse ca urmare a unui amplu studiu eco­no­mic privitor la utilizarea banilor în nu­merar în Republica Moldova şi pe plan internaţional. Potrivit acestuia, banc­notele cu valoare mică utilizate în Republica Moldova au intrat în «zona de monetizare», definită prin fo­losirea lor frecventă pentru cumpă­rături zilnice, ceea ce explică uzura lor ra­pidă. Banca Naţională a Moldovei a an­gajat consultări publice, în vara-toa­mna anului 2017, cu experţi inde­pen­denţi, autorităţi locale şi centrale, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi bancar, care au confirmat concluziile formulate de studiul BNM“, au transmis reprezentanţii BNM.

În acelaşi timp, înlocuirea trepta­tă a bancnotelor de valoare mică cu mo­nede de metal permite economii sub­stanţiale ale costurilor de pro­duc­ţie suportate de BNM. La un cost si­milar per unitate, monedele au o du­rată de viaţă de cel puţin zece ori mai mare decât bancnotele cu valoare no­mi­nală mică, se mai arată în infor­ma­ţi­ile transmise de reprezentanţii BNM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO