Bănci și Asigurări

România, locul trei în UE după ponderea creditului în valută, deşi acesta a scăzut sub 30%

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

29.07.2021, 07:00 211

Ponderea creditului bancar în valută în totalul împrumuturilor acordate de bănci sectorului privat a fost pe o pantă descendentă în ultimul deceniu pe piaţa locală, coborând sub 30%, până la 28,5% în luna mai 2021, însă cu toate acestea România se află pe podium, pe locul trei, printre ţările UE cu cele mai mari ponderi, potrivit datelor BNR.

Ponderi mai mari ale creditelor în valută decât în România sunt în Croaţia (51,8%) şi Bulgaria (30,8%).

După România urmează în top Ungaria cu o pondere a creditelor în valută de 19,6%, Polonia cu 18,6% şi Cehia cu 12,5%.

„România se află printre ţările cu cele mai mari ponderi ale creditului bancar în valută (28,5%, mai 2021), însă pe o tendinţă descrescătoare începută încă de la jumătatea anului 2012“, scrie BNR în Raportul asupra Stabilităţii Financiare.

În condiţiile în care ponderea creditelor în valută continuă să rămână ridicată în România faţă de alte ţări, cursul de schimb rămâne un subiect delicat pentru români, astfel că atunci când leul se depreciază povara creditelor în euro sau alte valute devine mai greu de suportat, crescând şi presiunea pe bilanţurile băncilor odată cu creşterea ratei creditelor neperformante.

Comparativ, în perioada 2009-2013 creditele în valută treceau în România de pragul de 60%.

La sfârşitul lunii mai 2021, soldul creditului privat în valută în România era de 87,1 mld. lei, în timp ce soldul creditului privat în lei trecea de 209,1 mld. lei, conform datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO