Bănci și Asigurări

România, cea mai mică rată a inflaţiei din UE, în martie

România, cea mai mică rată a inflaţiei din UE, în...

Autor: Iulian Anghel

20.04.2017, 00:05 305

România a avut în martie cea mai mică rată anuală a inflaţiei din UE, de 0,4% (indice armonizat al preţurilor de consum), faţă de media de 1,6% a Uniunii Euro­pene şi de 1,5% a Zonei Euro.

I-a urmat Irlanda şi Olanda, cu o inflaţie (IAPC) de 0,6%, în vreme ce inflaţia cea mai ridicată din Uniune s-a înregistrat în ţările baltice: Estonia (3%), Lituania (3,2%) şi Letonia (3,3%), potrivit datelor Eurostat, oficiul de sta­tistică al Uniunii, publicate ieri. Rata anuală a inflaţiei a scăzut în martie la 1,6% în Uniunea Europeană şi la 1,5% în Zona Euro, de la 2% în februarie.

Inflaţia în zona euro este sub ţinta Băncii Centrale Europene pentru care o creştere ideală de preţuri este de 2%. Şi în România inflaţia este sub ţinta BNR şi sub aşteptările economiştilor. În România indicele preţurilor de consum (IPC) au crescut în martie faţă de martie 2016 cu 0,2%, şi cu 0,4% pe IAPC (indicele armonizat al preţurilor de consum), sub aşteptările pieţei. Scăderea pre­ţului la carburanţi (minus 3,2% faţă de decembrie 2016 şi minus 0,95% faţă de februarie) ca urmare a eliminării accizei speciale de 7 euro­cenţi pe litrul de carburant a com­pensat scumpirea mărfurilor ali­mentare (plus 1,8% faţă de decembrie şi plus 2% faţă de februarie).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO