Bănci și Asigurări

România are 9 bănci de importanţă sistemică

România are 9 bănci de importanţă sistemică

Autor: Claudia Medrega

25.11.2019, 00:08 3256

Cele nouă bănci sistemice sunt Banca Transilvania, BCR, BRD - SocGen, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank România, Garanti Bank Ro­mâ­nia şi OTP Bank România. Aceste bănci sunt şi în topul ce­lor mai mari instituţii de credit după active de pe piaţa locală.

Instituţiile de credit de importanţă sistemică sunt entităţile de dimensiuni mari comparativ cu activele sistemului financiar în ansamblu şi/sau cu economia reală.

În anul 2015, pe lista băncilor sistemice au fost incluse zece instituţii de credit, iar ulterior numărul a fost extins la 11 bănci. În ultimii ani, lista a inclus nouă bănci sistemice. În 2018, OTP Bank a intrat în lista actualizată şi a ieşit Bancpost, preluată de Banca Transilvania.

Aceste bănci de importanţă sistemică trebuie să menţină anumite amortizoare la nivel consolidat, respectiv pe baza situaţiei consolidate întocmite în scop prudenţial, precum şi la nivel individual, amortizoare determinate pe baza valorii totale a expunerii la risc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO