Bănci și Asigurări

România se află pe podium, pe locul trei, printre ţările cu cele mai mari ponderi ale creditului bancar în valută, deşi procentul a scăzut sub 30% din total credit privat. Ponderi mai mari ale creditelor în valută decât în România se înregistrează acum în Croaţia (51,8%) şi Bulgaria (30,8%)

În perioada 2009-2013, creditele în valută treceau în România de pragul de 60% Ungaria, Polonia şi Cehia au ponderi mai mici ale creditului în valută decât România, de 19,6%, 18,6% şi, respectiv, 12,5%.

Ponderea creditului bancar în valută în totalul împru­mu­­turilor acordate de bănci sectorului privat  a fost pe o pantă descen­dentă în ultimul deceniu, coborând sub 30%, până la 28,5% din total credit privat în luna mai 2021, însă cu toate aces­tea România se află pe podium, pe lo­cul trei, printre ţările cu cele mai mari ponderi, potrivit BNR.

În timp ce valuta a scăzut, pon­de­rea creditelor în lei s-a majorat în Româ­nia peste 70% din împrumuturile totale acordate de bănci sectorului pri­vat, atingând cel mai ridicat nivel din ulti­mele două decenii, o pondere mai ridi­cată fiind înregistrată în toamna anului 1996.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.