LIVE: Videoconferinţa ZF Private Health - din marile centre economice, în fiecare judeţ. Cum dezvoltăm piaţa privată de sănătate la nivel naţional?
Bănci și Asigurări

România a încheiat luna august cu un deficit de cont curent de 10,1 miliarde euro, cu 55% mai mare decât în perioada ianuarie - august 2020; investiţiile străine directe au fost de 4,39 miliarde euro

România a încheiat luna august cu un deficit de cont curent de 10,1 miliarde euro, cu 55% mai mare decât în perioada  ianuarie - august 2020, când se situa la 6,5 miliarde euro, arată datele BNR. Cursul de schimb leu/euro rămâne încă stabil, sub 5 lei pentru  un euro, iar BNR pare decisă să apere acest prag psihologic, cel puţin până la finele anului.

Cea mai mare creştere a fost înregistrată din nou pe zona comerţului internaţional cu bunuri, unde balanţa are un deficit de 14,3 miliarde euro, cu 20% mai mare decât în august 2020, urmată de sectorul veniturilor primare (care includ venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare-investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii, impozite, subvenţii), cu un deficit de 2,2 miliarde euro, în urcare cu 587 milioane euro.

În acelaşi timp, excedentul balanţei veniturilor secundare, care includ transferuri curente private şi transferuri ale administraţiei publice, s-a diminuat semnificativ, cu 315 milioane euro, la 820 milioane euro.

Pe sectorul de servicii, excedentul a scăzut cu 309 milioane euro, la 5,6 miliarde euro.

 Dintre acestea, transportul a avut un excedent de 2,7 miliarde euro, în uşoară creştere faţă de anul trecut, când era la 2,5 milirde euro, iar turismul şi-a majorat din nou deficitul la 1,1 miliarde euro, faţă de  1,05 miliarde euro în august 2020.

 

Investiţiile străine: 4,4 mld. euro

Investiţiile  străine directe au însumat  4,39 miliarde  euro  (comparativ cu 1,48 miliarde euro în perioada ianuarie - august 2020), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3,8 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 591 milioane euro.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.