Bănci și Asigurări

Roggemans, ING: Calitatea creditelor de retail se stabilizeaza

Roggemans, ING: Calitatea creditelor de retail se stabilizeaza

Albert Roggemans (stanga), seful operatiunilor de retail si Misu Negritoiu, director general al ING au facut bilantul celor 15 ani de prezenta a grupului olandez pe piata locala

16.09.2009, 17:39 25

Calitatea creditelor de retail a inceput sa se stabilizeze, dupace in primavara se inregistrase o deteriorare rapida, spune AlbertRoggemans, seful diviziei de retail a ING.

"In primavara eram ingrijorat de evolutia creditelor de nevoipersonale, dar in ultimele doua luni situatia arata mai bine. Amajuns la concluzia ca am mers prea jos cu venitul minim cerutclientilor. In vremuri de criza, cei cu venituri mici sunt primiicare sunt loviti", a aratat Roggemans. El spune ca provizioaneleajunsesera la 3%-4% din volumul creditelor, fata de nivelurinaturale de 1%-1,5%.

Roggemans considera ca nivelul provizioanelor se va stabiliza inperioada urmatoare sub nivelul de 2% din portofoliul de credite, inciuda perspectivelor de inrautatire a somajului. El priveste totusicu ingrijorare spre planurile Guvernului de a face disponibilizarimasive in sectorul public.

"Daca Guvernul va face multe concedieri, vor fi probleme. InRomania sunt multi angajati in sectorul public, iar o buna partesunt clienti ai bancilor", admite Roggemans. Pe de alta parte, elsubliniaza ca aducerea sub control a deficitului public esteprincipala provocare pentru Romania, acesta fiind acum unul dintreprincipalii indicatori urmariti de investitorii straini.

Roggemans spune ca in prezent vanzarile lunare de credite deretail ale ING sunt la 50%-60% fata de anul trecut, dupa ce inprimavara coborasera la 30%. Totusi, odata cu lansarea unor noiproduse de finantare - inclusiv un credit cu dobanda de 5,5% pe an,oferit ca alternativa la programul guvernamental Prima casa- el seasteapta ca procentul sa urce la 80%.

Nu am cumparat bondurile in euro ale Trezoreriei pentruca ar fi insemnat sa pierdem bani

ING nu a participat la licitatia prin care Trezoreria a vandutin august obligatiuni in euro pe piata locala, desi regulamentuldealerilor primari ii cerea sa faca o oferta pentru cel putin 10%din valoarea anuntata, intrucat titlurile au fost oferite la ovaloare fixa a dobanzii, iar un astfel de plasament ar fi insemnatasumarea unei pierderi, a explicat Misu Negritoiu.

BNR a trimis de altfel un avertisment scris catre ING si MKBRomexterra, cele doua banci care, desi activeaza ca dealeri primaripe piata titlurilor de stat, nu au participat la acea emisiune.

"Ce s-a intamplat cu emisiunea Ministerului Finantelor esteunicat, nu s-a mai facut o emisiune cu dobanda prestabilita. Noi nune-am incadrat. Din punctul nostru de vedere, ne-ar fi provocat opierdere", a explicat Negritoiu. El a subliniat ca pe piatasecundara titlurile se tranzactioneaza la randamente mai mari decatcel la care au fost emise (de 5,25% pe an), ceea ce inseamna ca uninvestitor care le vinde acum inregistreaza o pierdere.

La jumatatea lui august, Trezoreria a vandut bancilor bonduri ineuro cu maturitatea de patru ani in valoare de 447 milioane deeuro, fata de un volum planificat de 300 de milioane de euro.Titlurile au fost plasate prin subscriptie publica, la valoarenominala si un cupon de 5,25% pe an.

Roggemans se intoarce in Belgia

Mandatul lui Albert Roggemans, 60 de ani, in Romania se vaincheia in noiembrie, iar ulterior el se va intoarce in Belgia,tara sa de origine, pentru a prelua conducerea unei banci create inurma cu cativa ani de ING. Grupul nu a desemnat inca un succesorpentru Roggemans, in prezent fiind in derulare procesul deselectie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO