Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

ROBOR la 3 luni a scăzut ieri la 2,15%, după circa o săptămână în care a staţionat la 2,16%. Cursul este tot peste 4,87 lei/euro

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a coborât ieri la 2,15% pe an, după şase şedinţe de tranzacţionare consecutive în care s-a menţinut la 2,16%. Marţea trecută, în 20 octombrie, ROBOR la 3 luni a făcut un salt până la 2,15%, după 13 şedinţe de tranzacţionare în care staţionase la 2,10%, iar miercurea trecută a mai urcat un pas, la 2,16% pe an, potrivit datelor BNR.

Cursul de schimb leu/euro a fost cotat ieri la 4,8747 lei/euro, potrivit cursurilor de referinţă anunţate la ora 13.00 de BNR, nivel apropiat de cel de miercuri. Cel mai recent maxim istoric al cursului, de 4,8750 lei/euro, anunţat în 25 septembrie de BNR, a fost al cincilea maxim istoric pentru moneda europeană atins în luna septembrie. La începutul lunii octombrie, în datele de 1 şi 2 octombrie, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 2,10%. La începutul lunii septembrie, în datele de 1 şi 2 septembrie, indicele ROBOR la 3 luni era 2%.

Pe 20 mai ROBOR la 3 luni a scăzut la 2,43%, sub nivelul IRCC de la acel moment, de 2,44%. Indicele ROBOR la 3 luni a înregistrat o tendinţă de scădere de la începutul anului, când era 3,19% în data de 3 ianuarie 2020. ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare, acordate înainte de luna mai 2019. 

Din luna mai 2019, băncile acordă credite noi retail în lei cu dobândă variabilă legate de o nouă referinţă, respectiv indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC - care a înlocuit ROBOR în contractele de credit retail în lei.

 

Etichete: scadere,credite,dobanda

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.