Bănci și Asigurări

ROBOR la 3 luni a început săptămâna la 2,59%. De la începutul lunii noiembrie creşterea este de aproape 10%

ROBOR la 3 luni a început săptămâna la 2,59%. De la...
16.11.2021, 00:00 148

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a staţionat ieri la 2,59%, după ce săptămâna trecută a fost pe o pantă ascendentă, reacţionând la majorarea dobânzii-cheie anunţată de BNR marţi.

La începutul săptămânii trecute indicele era cotat la 2,36%. De la începutul lunii noiembrie, indicele a crescut cu 9,7%. Tot ieri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la 2,72%.

Consiliul BNR a decis marţi, 9 noiembrie, în ultima şedinţă de politică monetară din acest an, să majoreze dobânda de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, de la 1,50% pe an, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

BNR a decis extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,75 puncte procentuale, de la ±0,50 puncte procentuale, implicând majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 2,50% pe an, de la 2% pe an şi menţinerea ratei dobânzii aferente facilităţii de depozit la 1% pe an. ZF

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO