Bănci și Asigurări

ROBOR la 3 luni a crescut astăzi uşor, la 2,62%

ROBOR la 3 luni a crescut astăzi uşor, la 2,62%

Autor: Mihai Gongoroi

24.03.2020, 11:40 385

ROBOR la 3 luni, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a urcat uşor, marţi, surprinzător, la 2,62%, de la 2,61%, în ciuda faptului că Banca Naţională a României (BNR) a redus vineri dobânzile pentru a ieftini creditele şi a atenua impactul COVID-19.

Totodată, ROBOR la 6 luni a evoluat în divergenţă faţă de majoritatea ratelor de dobândă calculate de Banca Naţională – care au crescut uşor în general – fiind cotat marţi la 2,69%, în scădere uşoară de la 2,70%, luni. Vineri, înainte de reducerea dobânzilor de către BNR, ROBOR la 6 luni era cotat la 3,31% după o creştere accelerată, în salturi, în săptămâna precedentă.

Ratele ROBOR au crescut semnificativ, în salturi, în ultimele două săptămâni, pe fondul accentuării turbulenţelor din pieţele financiare internaţionale, urcând în cazul ROBOR la 3 luni la 3,24% în data de joi, 19 martie, de la 2,86% în data de joi, 12 martie.

ROBOR este totuşi aşteptat în continuare să coboare în zilele următoare sub nivelul de 2,5%, după reducerea dobânzii de referinţă la 2,0% şi îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii-cheie la ±0,5 puncte procentuale.

Vineri, BNR a mai anunţat că va împrumuta băncile pe termen scurt (7 zile) prin operaţiuni repo la dobânda cheie de 2%.

ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare. Creditele în lei cu dobândă variabilă, acordate înainte de luna mai 2019, sunt dependente de variaţia indicelui ROBOR.

Moneda euro se tranzacţiona pe interbancar, cu o oră şi jumătate înainte de cotarea oficială, la 4,8510 lei. Maximul istoric pentru moneda euro a fost atins marţi, 17 martie, de 4,8448 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO