Bănci și Asigurări

Riscurile pe creditul de retail, acoperite cu provizioane de 762 mil. euro

14.09.2007, 14:54 29

Provizioanele constituite de banci pentru acoperirea riscului de credit au urcat la circa 762 mil. euro la sfarsitul lunii iulie, in crestere de 2,4 ori fata de nivelul din urma cu un an, conform datelor BNR.
Viteza de majorare depaseste vizibil cresterea cu 146% a totalului creditelor acordate de banci clientelei, respectiv cu 163% a creditelor pentru persoanele fizice. O mare parte din provizioanele din sistem sunt destinate acoperirii riscului de nerambursare a creditelor de consum. Numai BCR, cea mai mare banca de pe piata, a constituit in semestrul I provizioane suplimentare de circa 20 de milioane de euro, in conditiile in care creditele de retail negarantate nu mai sunt considerate acoperite ca risc prin polite incheiate la BCR Asigurari, ci sunt provizionate de banca la solicitarea actionarului majoritar, Erste Bank.
La nivelul sistemului, soldul creditelor de consum a urcat in ultimul an cu aproape 169%, reprezentand componenta cea mai dinamica a portofoliului de credite pentru clientii persoane fizice. Un ritm de majorare destul de apropiat au inregistrat creditele ipotecare, al caror sold a urcat cu 166%, insa de la o baza mult mai mica.
Majorarea substantiala a provizioanelor a avut loc in contextul in care creditele restante acumulate la banci de persoanele fizice au ajuns sa insumeze echivalentul a 80,4 milioane de euro, cresterea in decurs de un an in lei fiind de 1,5 ori.
In acelasi timp, totalul creantelor nete clasificate drept restante si indoielnice a atins aproape 107 milioane de euro la sfarsitul lunii iulie, mai mult decat dublu decat in iulie 2006.
Cifrele indica preponderenta restantelor acumulate de clientii persoane fizice la nivelul creantelor cu probleme inregistrate in bilanturile bancilor.
Nu in ultimul rand, majorarea provizioanelor s-a reflectat in cazul unor banci in cresteri mai lente ale profiturilor. La nivelul sistemului bancar, profitul net total pe primele sapte luni ale anului a scazut cu circa 2,5% fata de nivelul din iulie 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO