Bănci și Asigurări

Rezervele valutare ale României au crescut în mai cu 2,4 mld. euro, la 35,6 mld. euro. Ieşirile de valută au fost de 5,5 mld. euro

Rezervele valutare la BNR totalizau la finalul lunii mai 35,6 mld. euro, în creştere cu 2,4 mld. euro faţă de nivelul din aprilie, de 33,15 mld. euro, arată datele transmise marţi de BNR.

Pe parcursul lunii mai au avut loc ieşiri de fonduri în va­loare totală de 5,51 mld. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

În acelaşi timp, intrările înregistrate în luna mai au fost de 8 mld. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, inclusiv suma rezultată din emisiunile de euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor Publice în valoare nominală de 3,3 mld. euro, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

Datele BNR mai arată că nivelul rezervei de aur s-a menţinut în luna mai la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,16 mld. euro, în timp ce rezervele internaţionale ale României, valute plus aur, la 31 mai 2020 au fost de 40.812 mld.euro, faţă de 38.417 mld. euro la 30 aprilie 2020.

Plăţile scadente în luna iunie 2020 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 98 milioane euro.

În perioada 1-31 mai, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 7,7 miliarde lei de pe piaţa internă, cu 70% peste volumul programat, din care 1,9 miliarde lei prin certificate, potrivit unei analize recente a Băncii Transilvania.

Tot în acestă perioadă, statul a lansat o emisiune de eurobonduri, care a atras fonduri de 3,3 miliarde euro, şi care a fost subscrisă de peste 585 de investitori din Marea Bri­tanie, Irlanda, SUA, Germania, Austria, Ro­mânia, dar şi din alte ţări europene şi din Asia. Emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% şi o rată de dobândă de 2,750% pe an şi 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% şi o rată de dobândă de 3,624% pe an.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.