Bănci și Asigurări

Rezervele valutare ale BNR au depasit pragul de 26 mld. euro

01.10.2008, 19:22 15

Rezervele valutare ale BNR au urcat in septembrie cu 101 milioane de euro si au depasit nivelul de 26 de miliarde de euro, a anuntat ieri banca centrala.

In luna septembrie, intrarile la rezerva valutara au totalizat 1,12 miliarde de euro, valoarea rezultand in principal din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si venituri din administrarea rezervelor internationale. Iesirile de la rezerva valutara au ajuns la 1,02 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat.
Rezervele minime obligatorii sunt un instrument de politica monetara, chiar unul dintre cele mai puternice ramase la indemana BNR pentru a controla viteza creditarii. Banca centrala a majorat inca din 2006 cotele de constituire a rezervelor minime la 40% pentru sumele atrase in valuta, respectiv 20% pentru cele in lei, niveluri cu mult peste cele utilizate de alte banci centrale. Prin impunerea unor cerinte foarte mari privind rezervele, BNR majoreaza indirect costurile de finantare pentru banci, fortandu-le astfel sa mentina ridicate dobanzile la creditele acordate clientelei.
Rezerva de aur s-a mentinut la finele lunii septembrie la 103,7 tone, dar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 2,08 miliarde de euro, astfel ca rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) au trecut de 28 miliarde de euro.
Platile scadente in luna octombrie 2008 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Economiei si Finantelor, insumeaza 46 milioane de euro.
Nivelul ridicat al datoriei externe este considerat de analistii externi unul dintre factorii de risc ai economiei romanesti, alaturi de deficitul de cont curent. Cea mai mare ingrijorare o ridica tocmai datoria pe termen scurt, care inregistra un ritm de crestere exploziv. Chiar si dupa corectia din trimestrul al doilea, datoria pe termen scurt ajunsese sa reprezinte 73% din rezervele valutare ale BNR.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO