Bănci și Asigurări

Rezerva Federală din America sfătuieşte băncile să nu mai scrie contracte bazate pe LIBOR

Rezerva Federală din America sfătuieşte băncile să...

Autor: Mircea Nica

03.12.2020, 00:00 201

Rezerva Federală (Fed) din America anunţă că va renunţa treptat la LIBOR, dobânda de referinţă folosită pentru finanţarea pe termen scurt a băncilor la nivel mondial, care va fi în cele din urmă înlocuită până în iunie 2023, a anunţat luni Rezerva Federală, conform CNBC. 

Există încă o rată la care băncile vor tranzacţiona, care este promovată în momentul de faţă, dar momentan nu se pot schimba contractele, mai ales că unele nu au limbajul necesar care să permită o tranziţie de genul acesta. Astfel, propunerea de renunţare la LIBOR este pentru anul 2023, iar începând cu anul 2022 dobânda de referinţă LIBOR  nu va mai fi publicată.

Fed a fost alături de autorităţile de reglementare din Marea Britanie în anunţarea planurilor pentru rata interbancară oferită de la Londra, denumită în mod obişnuit LIBOR.

Potrivit anunţului, băncile ar trebui să nu mai scrie contracte folosind LIBOR până la sfârşitul anului 2021, după care rata nu va mai fi publicată. Contractele care utilizează LIBOR ar trebui să se încheie până la 30 iunie 2023. „Planul de astăzi asigură că tranziţia de la LIBOR va fi ordonată şi corectă pentru toată lumea, participanţii la piaţă, întreprinderi şi consumatori“, a declarat într-un comunicat Randal Quarles, membru al boardului Fed, vicepreşedinte al băncii centrale pentru supraveghere. LIBOR se calculează dintr-o medie a ratelor de dobândă practicate de principalele bănci care participă la împrumuturi reciproce peste noapte (overnight).

Rata este esenţială pentru finanţarea pe termen scurt pe care o folosesc instituţiile financiare pentru operaţiunile lor, dar a cunoscut controverse de-a lungul anilor, în special rolul pe care l-a jucat în criza financiară din 2008. Pe lângă faptul că a ajutat la escaladarea crizei prin rate mai ridicate care au îngreunat supravieţuirea firmelor, LIBOR s-a aflat în mijlocul unui alt scandal în 2012.

Mai multe bănci, inclusiv unele dintre cele mai mari din lume, s-au dovedit a fi manipulat ratele LIBOR pentru profit. Fed a avertizat băncile să înceapă pregătirea pentru o tranziţie de la LIBOR la ceea ce se numeşte Secured Overnight Financing Rate, sau SOFR. În loc să se bazeze pe cotaţii bancare, SOFR va utiliza ratele pe care investitorii le oferă pentru titlurile bancare, cum ar fi împrumuturile şi activele susţinute de obligaţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO