Bănci și Asigurări

Rezerva Federală americană micşorează cu 0,25% dobânda de politică monetară, pentru prima dată după 10 ani

Rezerva Federală americană micşorează cu 0,25%...

Autor: Bogdan Cojocaru

02.08.2019, 00:07 708

Rezerva Federală americană, banca centrală a celei mai mari economii din lume, a răspuns turbulenţelor din comerţul mondial şi încetinirii economice globale cu o diminuare modestă a ratei dobânzii de politică monetară, de 0,25%.

Este prima reducere a Fed din ultimii peste 10 ani, însă preşedintele american Donald Trump şi pieţele se aşteptau la o intervenţie mai energică sau cel puţin la un ghidaj clar în ceea ce priveşte direcţia politicii monetare. Trump este adeptul creşterii economice pe datorie şi pentru această strategie dobânzile mici sunt vitale deoarece încurajează creditarea.

Fed trebuie însă să fie atentă şi la efectele pe care le are asupra economiei americane şi a celei globale războiul comercial mondial declanşat chiar de Trump şi de aceea a ales prudenţa. Nici preşedintele şi nici banca centrală nu vor să întrerupă cea mai lungă perioadă de creştere economică din istoria recentă, însă abordările lor sunt conflictuale. De politica monetară americană depind strategiile băncilor centrale din întreaga lume, inclusiv din Europa. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO